Totaal aantal pageviews

vrijdag 15 mei 2020

Foto's

Je dacht misschien dat ik klaar was met mijn foto's. Dat is ook zo wat betreft de echte foto's, die op papier. Dat klopt, die bestaan niet meer.

Maar ja, dan hebben we ook nog de digitale foto's en dat is niet niks. Ik ben nu bijna zover dat ik alles heel goed georganiseerd, in mapjes,  op een stick heb staan én op een externe harde schijf.
Alles is nog een keer nagekeken, overbodige foto's zijn verwijderd  en over een paar dagen ben ik er echt helemaal klaar mee. Echt superfijn.
Deze kaart vond ik er ook tussen, in het mapje kaarten. Zo schattig!

Over foto's gesproken: terwijl ik zo bezig was, verwonderde ik me voortdurend.
En dan vooral over de techniek. Je drukt op een knopje van je telefoon en dan heb je een foto. Je kunt het vergroten, verkleinen, de kleuren bijwerken, zoveel mogelijkheden. En dan zet je dat uiteindelijk op een stick en alles past op zo'n klein dingetje en dan kan je het ook weer tevoorschijn toveren en kijken.
Dat is toch wonderbaarlijk?

En ik vroeg me ineens af wanneer de eerste foto werd gemaakt. Nou zulke zaken zijn snel te vinden.

Dit is de allerallereerste,  bewaard gebleven foto, gemaakt door de Fransman Nièpce. In het jaar 1826. Bijna tweehonderd jaar geleden dus. Acht uur belichting nodig.

De eerste foto met een méns erop, is gemaakt in 1839.
Weer een Fransman, Daguerre, had net een stofje uitgevonden waardoor je in een paar minuten, in plaats van uren,  een foto kon maken.
Die Daguerre zette zijn fototoestel voor het open raam en deed de sluiter open.
Een schoenpoetser in zijn straat in Parijs, zat net te wachten op klandizie,  toen er een man stopte om zijn schoenen te laten poetsen.
Die man stond dus heel stil, met zijn voet op een steun, want dat doe je als je je schoenen laat poetsen.
Alles bewoog op straat, behalve hij .
En zo werd deze onbekende,  de allereerste mens die ooit op een foto kwam. De klant dus hè, niet de schoenpoetser, die bewoog natuurlijk.
Goed kijken, linksonder!


17 opmerkingen:

Judy zei

Leuk om te lezen! Fijn dat je klaar bent met je foto's!

miekequilt zei

Heerlijk dat jij altijd dit soort dingen voor ons ( en jezelf natuurlijk) uitzoekt. Wat een rust als straks alles uitgezocht is.

Floor zei

O ja, over dat soort dingen verwonder ik me altijd. Vroeger met een negatief, had je nog wat in handen, maar nu alles op zo'n klein toestel!
Maar ik verwonder me ook over alles in de natuur. Eigenlijk is het hele leven toch een wonder?
Beeldige kaart trouwens, echt jaren 50!

izerina zei

Ooit las ik eens,dat de oude foto's in albums er waarschijnlijk nog zijn, als een groot deel van het digitale bestand verdwenen is of technisch niet meer getoond kan worden.

nicole orriens zei

Ik vind foto's ook een wonderlijk iets. De uitvinder vind ik echt briljant. En ik moet vaak denken aan dat verhaal dat ik geloof indianen dachten dat hun ziel werd gestolen als er een foto van ze werd gemaakt.

Marlou zei

Ha Bertiebo,

ja... lekker met de foto's in de weer.
Ik heb ze ook (bijna) allemaal op een externe harde schijf.

Wij hadden vroeger ook twee Daguerreotypes: mijn betoudovergrootouders.
Ze hingen in mooie lijsten in de hal en toen mijn vader overleed heeft een van mijn neven ze geërfd.

Nu weer mooi weer, dus hup!
Naar buiten...

Groetjes, Marlou

Jolande zei

Leuk om te lezen over de eerste foto.
Fijn dat je bijna klaar bent met je hele foto project.

Bertiebo zei

Ja dat zou wel heel naar zijn. Maar ik wilde ook niet dat ze op een rommelmarkt terecht zouden komen. Dat vind ik altijd zo'n treurig gezicht

Kitty zei

Zo leuk dat je dit soort dingen allemaal uitzoekt en deelt op je blog. Ik zou willen dat ik zo georganiseerd was met mijn digitale foto's. Ik heb wel mapjes maar het is toch een chaos, met veel dubbelen ben ik bang...

Nietzomaarzooo zei

Leuke kaart; lijkt me qua stijl typisch jaren dertig. En wonderbaarlijk inderdaad; hoe de techniek vooruit is gegaan. En toegankelijk voor de massa.

s.c zei

Leuke herinnering.

Emie zei

En dan lees ik dit bericht op mijn mobiel, klik de onderste foto aan en vergroot hem om beter te kunnen kijken naar die eerste mens ooit op een foto. Over wonderen gesproken!

Sjoerd zei

dat zijn mooie herinneringen aan een ver verleden. Aan de andere kant hoeven we ons er niet druk om te maken hoe het er over honderd jaar uit zal zien...

Het lieve leven... zei

De herinnering blijft.... En fijn dat dit project afgesloten kan worden!

blauwruitje zei

Je pakt het echt serieus aan, goed hoor. Ja bijzonder eigenlijk dat je met een druk op een knop de werkelijkheid kunt vastleggen maar dat je die werkelijkheid ook flink kunt veranderen.

schrijfselsvanmij zei

Las dat er enorm veel digitale fotoalbums zijn gemaakt de afgelopen tijd. Nou, zelfs daarvoor heb ik nog geen tijd gehad :-)

Marthy zei

Nog steeds blij dat dit uitgevonden is.