Totaal aantal pageviews

woensdag 24 juni 2020

Aan de deur wordt gekocht

Toen ik een kind was, kwamen er bij mij thuis nogal wat mensen aan de deur.
De groenteboer, die kwam zelfs met paard en wagen en als hij in een goeie bui was, mocht ik soms wel eens een stukje meerijden.
De melkboer kwam en verkocht aanvankelijk nog losse melk. Zo'n kan, met zo'n deksel met gaten herinner ik me. Ook flessen trouwens, glazen flessen met een capsule. Ook voor vla en yoghurt.
De voddenman en de schillenboer. De kolenboer ook. En de bakker (niet de broodboer).
Allemaal aan de deur. De meeste moeders waren gewoon thuis, dus dat kon allemaal  makkelijk. Ik denk dat mijn moeder alleen maar naar de slager hoefde, want zij liet de boodschappen van Ah bezorgen. Ik heb haar boodschappenboekje nog.
Gezellig was het misschien ook wel, er zullen best wel wat praatjes gemaakt zijn. Ik vond het als kind ook leuk als ik de melk mocht halen.

In Hoorn rijdt al zo lang ik me kan herinneren een (elektrisch) wagentje van Bakkerij Otten.
Bakkerij Otten is een uitstekende bakker. Hij zit helaas niet in onze buurt, dus ik ging er wel eens een enkele keer iets kopen, maar niet vaak.
Ik ben ook wel een paar keer in de bakkerij geweest, met een klas. We kregen dan altijd een superleuke ontvangst.

En verder zag ik die kar wel rijden, maar ja, eerst werkten we nog gewoon en daarna waren we toch ook wel erg vaak weg. Dus ik was geen klant bij Otten.
Maar nu, in deze Coronatijd, leek het me mooi makkelijk. Als ik niet per se  in een winkel hoef... zal ik het zeker niet doen.
Sjaak kwam altijd al aan de deur bij een van mijn buren en vorige week hebben we gevraagd of we er voortaan bij mogen.
'Dat is prima' zei de man die je hier ziet. 'Ik ben Sjaak en jullie zijn welkom.  Het is dezelfde prijs als in de winkel hoor en dan bel ik voortaan altijd even bij jullie aan en ik zie wel of jullie komen'.

Zo makkelijk en zo aardig, die Sjaak. Ik ben er hartstikke blij mee.



34 opmerkingen:

KnutzEls zei

Ja, wat werd er toch veel thuis bezorgd. Wij hadden hier ook een tijdje een bakker, maar dat is lang geleden. Nu komt alleen de eierman, trouw elke vrijdag.

izerina zei

Wat bijzonder,dat zoiets nu nog gebeurd. Hier is wel jaren lang nog een kaasboer geweest.

izerina zei

met een t

Judy zei

Ja, inderdaad, ze kwamen allemaal langs. Ik herinner me zelfs dat de slager het bestelde kwam brengen. Maar deze bakker is fantastisch!

miekequilt zei

Ik herinner me de melkboer en de bakker die vroeger aan de deur kwamen. Fijn dat jullie nu de bakker hebben. Groot gelijk!

sjannesblog.com zei

Tja, wat kwam er vroeger veel langs de deur. Nu alleen nog de pakketdiensten. Heerlijk dat er nog zo'n bakker is. Hier is in de loop van de jaren de een na de andere rijdende winkel ermee gestopt.

klaproos zei

wat een luxe service is dat ...
leuk hoor bertie, ik denk dat het een uitstervend beroep is...

Iris Flavia zei

We have one of those, too. They sell eggs, chicken meat, cheese and they come with a jingle like the ice-cream man, very confusing, as back then in the day it was ice-cream only!
The jingle is sung, though, and he calls himself "the egg-man", der Eiermann.

Floor zei

Ach ja, wat was dat gezellig vroeger, toen iedereen aan de deur kwam.
De buurvrouw kwam dan ook naar buiten en dan werd er gezellig gekletst :-)
Toen werd er ook gezegd als je anders was dan je broers en zussen "je bent er eentje van de bakker" (of de melkboer).
Zou het nu toch niet fijn vinden, want ik wil weg kunnen als ik zin heb, en niet moeten wachten op de bakker of wie dan ook.
Maar gezellig dat jullie nu je eigen bakkertje aan de deur hebben.

Sjoerd zei

Sjaak woont wat er ver weg voor ons. Maar in deze tijd was hij meer dan welkom, de groenteboer ook.

Lot zei

In mijn jeugd tot 1965 woonde ik in het Amsterdamse Spiegelkwartier de straat waar nu vrijwel alleen antiekwinkels zitten. Die waren toen gewone winkels en toch kwamen ze ook aan de deur.
Toen ik in 1975 in Den Haag ging samenwonen kwam de petroleumboer nog aan de deur.
Nu net buiten dorp komt de eier- en kaasboer elke 14 dagen langs, om hem te steunen en zorgen dat hij blijft komen koop ik vrijwel altijd wel wat al is hij duur en de eieren smaken niet anders dan die vd supermarkt. Zijn geitenkaas is wel erg lekker

Emie zei

En ook de scharensliep en de ijscoman! Wat een jeugdsentiment boor je aan.

Marlou zei

Ha Bertiebo,

Sjaak!
Die moet je in ere houden.
Geweldig: de bakker aan de deur...

Groetjes van Marlou

Jolande zei

Oh dat waren inderdaad wel veel mensen die aan huis kwamen. Ik heb dat niet meegemaakt, alleen de SRV wagen.
Sinds corona laten we de boodschappen thuis bezorgen en bakken we zelf ons brood.
Fijn dat jullie nu voor brood de deur niet meer uit hoeven.

Marleen zei

Reuze handig en fijn ook, zo'n bakker aan de deur.
Ik kan me van vroeger nog herinneren dat de eierenboer langs de deur kwam.

Griemmank zei

Heel goed geregeld zo.

schrijfsels zei

Bij ons kwam zelfs iemand langs met alleen maar eieren, iemand met aardappelen, en zelfs een kolenboer.

Nietzomaarzooo zei

Kan me van mijn jeugd alleen de melkboer herinneren, met zo'n VW-busje en een loper, zodat hij altijd de melk binnen kon zetten als mijn moeder toch niet thuis was. En er kwam kennelijk iemand die een mud aardappelen bracht die dan in de kelder werd bewaard.

Fijn zo'n bakker aan huis. Neem aan dat je ook bestellingen kan doen bij apartere zaken dan standaard brood.

Ferrara zei

Ik herinner me dat de kruidenier zelfs aan huis kwam om de boodschappen op te nemen.
Wel fijn in deze tijd de rijdende bakker. Zo grappig dat detail van allemaal boeren, maar de bakker is de bakker en de slager de slager.

guusje zei

Vlgs mij bekende naam hier in de kop van NH. Staat ie ook niet op de markt?

Bertiebo zei

Guusje, niet hier

elly zei

O wat heerlijk. ik ben al maanden ingeschreven bij pinic maar krijg af en toe berichtje dat wachten lang duurt. nou idd. Toch zie ik het karretje hier wel in de buurt rijden.

guusje zei

Misschien heb ik hem in Alkmaar, Schagen of HHW gezien. Zal nog eens opletten.

biebkriebels zei

Ja leuk was dat he, dat was in Amsterdam ook zo. Zelfs de volle ijzeren vuilnisemmer werd opgehaald van alle 3 verdiepingen die onze trap telde en naar beneden gebracht door een man die er twee tegelijk over zijn schouder naar beneden bracht, wat een zwaar werk! Er kwam ook nog een visboer langs en de aardappelboer die alles beneden in de kelder in ieders eigen houten bak gooide.En de kolenman die toen alles omhoog hees en op de zolder losse kolen in bakken stortte, wat een heleboel stof gaf. Ach we worden oud, grootmoeder vertelt. Maar je hoefde de deur niet uit en kon je aan je huishouden wijden...

Kitty zei

Wij hadden in Amsterdam de schillenboer wel, maar de melkboer zat beneden om de hoek ( met bussen melk, ik ging voor mijn oma met een pannetje melk halen, en flessen waarvan we de doppen spaarden voor kindjes in Afrika...) en de Ten Katemarkt een hoek verder, met alles wat je verder maar nodig had aan boodschappen enz. Kolen werden door mijn oom naar boven gesjouwd, naar de zolder, op vier hoog dus...

Matroos Beek zei

Handig in deze tijden! Leuke service toch?

Els04 zei

Super tof!
Bij ons kwam zelfs de brillenman! En de kapper!

Miriam zei

Wat goed zeg, dat er nog een bakker aan de deur komt! Hier in Utrecht worden trouwens aardbeien en soms ook pruimen gevent op woensdag.

Bij ons kwam vroeger ook nog de visboer en de slager. Maar ja, ik woonde dan ook op een dorp. Toch ben ik niet zo heel oud (55). Er is echt veel veranderd!

Alet Venhuizen zei

Wat een ontzettend leuk en gezellig karretje!

Rianne zei

Fijn zo'n broodmannetje..

Marthy zei

Dat vind ik nou geweldig. wat een heerlijke service en dan ook nog zo'n leuk karretje.

lien zei

Wat een leuk karretje! Ik deed elke vrijdag de boodschappen met mijn moeder bij de srv-wagen, zo leuk als ik daaraan terugdenk!

anja zei

Op zaterdag kwam de aardappelboer, en ook kwam de tijdschriftenmevrouw eens per maand, dan werd het abonnementsgeld contant opgehaald).
Leuk die elektrische kar, lijkt op wat vroeger een "hondje" werd genoemd; daar reed onze bakker mee, die kwam tussen de middag langs, en mijn buurmeisje en ik liepen hem altijd een stukje tegemoet, want we mochten dan meerijden, en om beurten "gas geven" en sturen (volgens mij ging je lopend harder dan met dat ding, maar wat vonden we het leuk, en wat rook die kar heerlijk naar vers gebakken brood!).
Jeugdsentiment! Leuk dat Sjaak nog altijd langs de deuren gaat!

mirjam kakelbont zei

In Rotterdam kwam ook van alles aan de deur. De orgelman, de voddenboer (paard en wagen), de visboer...Toen ik verhuisde naar de polder kwam daar zelfs de SRV-man nog langs. Die is inmiddels uitgestorven.
Leuk jeugdsentiment.
Groetjes.