Totaal aantal pageviews

donderdag 11 juni 2020

Charlotte Dematons:

De eerste winkel in maanden,  die ik bezocht, afgelopen dinsdag, was een boekwinkel. Ik liep er langs, keek  en het was er zo rustig dat ik naar binnen ging.
Ik had een doel. Het boek dat je hier ziet, Alfabet, wilde ik hebben. Op de radio had ik een interview met de maakster  Charlotte Dematons gehoord en in Het Parool had ik een groot artikel over haar werk gelezen.
Ik dacht ik koop er twee, eentje voor de Amsterdamse kleinkinderen en eentje voor de Haagse. En ik dacht ook ik ga het eerst even zelf goed bekijken.
Ik appte de kinderen dat ze het boek niet moesten kopen, maar onze dochter had het net een half uur eerder al gekocht. Onze zoon nog net niet. Die stond op het punt.
Onze dochter kon het nog terugbrengen. Ondertussen ging ik in het zonnetje het boek bekijken en toen ik dat had gedaan, appte ik weer. Breng het maar niet terug, ik zal het geld overmaken, dan is het toch een cadeau van opa en oma en dan houd ik een exemplaar  lekker zelf.
Zo gezegd zo gedaan en ik ben superblij, want dat boek... dat boek is fantastisch. Charlotte Dematons heeft er drie jaar aan gewerkt  en dat zie je. Het is een boek zonder tekst.


Er zijn steeds twee bladzijdes naast elkaar en op die bladzijdes zie je van alles van een letter. Dit is de bladzijde van de letter B.
Nou moet je eens even een gokje doen: hoeveel dingen zie je op deze bladzijde met de letter B? Niet echt tellen, maar gewoon een ruime gok. Ik deed het ook,  en ik dacht  misschien wel vijfenzeventig.
De andere B-bladzijde erbij?

Nou, dan misschien wel honderdvijftig  letter B-dingen of zo.
Mis. Echt niet. Er hoort een app bij het boek en daar zie je welke woorden er echt staan op deze twee bladzijdes. Ik heb niet heel precies geteld, maar ik kwam toch al aan de driehonderd.
Het is echt ongelooflijk. In totaal tekende Dematons er drieduizend.
Er is zo veel te zien, te ontdekken.

Beetje dichterbij dan, kijk:


Zo geweldig mooi en zo fantasievol. Kijk nou naar die Bidsprinkhaan, op zijn Bidstoeltje en met de Bijbel ernaast. Bloembollen, Broodrooster, Boterham.
En een klein stukje van de tweede B-bladzijde:



En dat is dan nog maar één letter.
In het kranteninterview vertelde Dematons dat ze helemaal gelukkig werd als een pak pasta ook nog penne bleek te zijn. Drie in een.
Dematons vond ook nog eens dat de verschillende bladzijdes met elkaar verbonden moesten worden en dat deed ze door een letterdief op te voeren. Je ziet hem op de kaft. Die dief neemt op en van elke bladzijde iets mee in zijn rode rugzak en ook steeds een kledingstuk. Dat kledingstuk trekt hij ook echt aan. Op de laatste bladzij gaat de dief in zee en zie je al die kledingstukken, op volgorde aan een waslijn hangen.

Wat een boek. Ik kom hier woorden tekort hoor. Echt. Diep onder de indruk. Het boek kost 24,90 en het is iedere cent waard vind ik.

Wat ik tenslotte ook nog uit het interview haalde was dat Charlotte Dematons eerst, voor ze naar de Rietveld ging, een lerarenopleiding deed en daar vond men dat ze geen talent voor tekenen had!!!!!!!
Leuk hè en buitengewoon hoopgevend.

27 opmerkingen:

Coby Breitner zei

Wat een geweldig leuke tip, ik hou ook zo van boeken. Mag ze eigenlijk niet van mezelf kopen want weet niet meer waar ik ze laten moet, maar soms he......

KnutzEls zei

Oh wat een uitglijder van die beoordelers. Heerlijk zoeken. Je ontdekt steeds wat anders.

Judy zei

Ik vind het een leuk idee! Maar ik zou echt niet die B dingen gevonden hebben, ik zou gewoon sprinkhaan gezegd hebben. Dus zonder app kun je eigenlijk niet. Wel knap gemaakt.

Emie zei

Ik overwoog de aanschaf ook. Maar nu weet ik het zeker!

Bertiebo zei

Je kunt heel goed zonder de app hoor, Judy. Je zit op de blz. van de B, je ziet een sprinkhaan, maar het moet met een B zijn. Dan kom je er vast wel op. De app is een leuke aanvulling, niet per se noodzakelijk

Nietzomaarzooo zei

Toen ik de aankondigingen las en interviews las, zat ik me al te verheugen op dit boek. Echt prachtig. Niet alleen voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen.

Willy zei

Wat een prachtig boek heeft ze gemaakt. Ik heb nog wel een plekje vrij in de boekenkast. Er is ook een speciale website bij het boek. https://alfabetboek.nl/

mar zei

Bijzonder boek.

Kitty zei

Goeie tip Bettie! Ik zag er bij de bidsprinkhaan gelijk nog drie, hahaha, het werkt aanstekelijk!

Jolande zei

Wat een leuk boek!

nicole orriens zei

Oh wauw, wat een bijzonder boek lijkt me dat! En wat een werk, drie jaar! Ik ben nu helemaal benieuwd en ga kijken of ik het kan reserveren in de bieb.

Nicole Orriëns zei

Ja, ze hadden 'm! Ik heb het boek meteen gereserveerd.

Marleen zei

Ontzettend leuk! En heel knap gemaakt.

Bertiebo zei

Leuk, Nicole. Benieuwd wat jij er van vindt

Anoniem zei

Geweldig en dan is er op dat plaatje van de B... Bloembollen ook nog Blauwe druifjes.:-)

biebkriebels zei

Ik had in de krant haar naam voorbij zien komen maar het niet gelezen. Wat een fantasie vol boek zeg, het geduld om dat allemaal op papier te zetten, ongelooflijk origineel.

miekequilt zei

Dat lijkt me een enig boek. Eens kijken of ik het hier in de boekwinkel zie, en dan lekker met de kleinkinderen bedenken wat er allemaal getekend is.

Marga zei

Ik heb het mezelf cadeau gedaan, een corona-cadeautje! Voor de meisjes hebben we indertijd gekocht: Nederland en het boek van Sinterklaas. Dat laatste is in de ban gedaan vanwege alle zwarte Pietjes. Ik vind het geweldige boeken.

Bertiebo zei

Die andere boeken had ik ook, maar die zijn bij de kleinkinderen. Dat Sinterklaasboek mag niet meer, dat vond Charlotte zelf ook trouwens. Op Marktplaats nu te koop voor tachtig euro

Céline zei

Ik heb het boek Nederland, Sinterklaas wilde ook, maar is uit de handel.
Dit boek vind ik geweldig, ga hem binnenkort kopen en in de jute zak stoppen.

Mrs. T. zei

Misschien moet ik het maar vast kopen voor als ik ooit kleinkinderen krijg. ;-)

Onliemie zei

Dit is gewoon fantastisch. Wat een leuk boek. Misschien nog een beetje te vroeg voor ons minimeneerke maar voor mezelf ook een fijn cadeau. Niet lachen maar ik heb het meteen bij mijnheer bol besteld. Dankjewel voor de tip. Oh ja...geen tekentalent? :-)

In de weer zei

Geweldig mooi boek !

blauwruitje zei

Wauw, dat wil ik ook hebben! Ik heb ook een aantal van haar andere boeken en die zijn ook prachtig. En geen tekentalent, nou dan is er ook nog hoop voor mij :)

Alet Venhuizen zei

Ze maakt prachtige boeken. En toevallig hadden mijn moeder en ik het deze week over dit boek. Ze gaat er eentje voor ons kopen en het voor ons meenemen naar Frankrijk. Ik ben ontzettend nieuwsgierig maar het ziet er erg mooi en goed uit!

Jeanne zei

Wat een goede tip weer van je! Dank je wel!
Die ga ik zeker kopen in tweevoud.

Aukje zei

Ik schreef er vandaag ook over.
Knutzels wees me er op dst bertiebo er ook over had geschreven.
Ja, is fantastisch boek!!!