Totaal aantal pageviews

vrijdag 26 juni 2020

De levens van Jan Six

In dit huis zijn niet veel ongelezen boeken.
Een paar maar en dit was er een.
Ik kocht het jaren geleden omdat ik Geert Mak een goede schrijver vind en zijn werk meestal interessant. Ik kocht het ook omdat het over Jan Six gaat.
Van de huidige Jan Six heb ik een keer een lezing bijgewoond in de Oude Kerk in Amsterdam.
Het toeval wilde dat ik daar Geert Mak ook zag staan. Hier kun je dat nog lezen, klik

Het leuke is dat deze Jan Six rechtstreeks afstamt van die beroemde Jan Six uit de 17e eeuw.
Die van de 17e eeuw, dat was de Jan Six die een vriend van Rembrandt was. Een wetenschapper, een kunst/cultuurliefhebber, een schrijver, een rijk en bovenal geïnteresseerd man. Geïnteresseerd in de  wereld om hem heen.
Bovendien de man die geschilderd werd door zijn vriend Rembrandt. Een prachtig portret en nog steeds in het bezit van de familie Six. Hoe bijzonder is dat. Na al die jaren.
Ik heb dat schilderij een keer in het echt gezien. Ik denk dat het toen uitgeleend was aan een museum voor een tentoonstelling. Maar zeker weet ik dat niet. Was het geen Coronatijd, dan ging ik dat even onderzoeken in het Rijks, maar ja...

Op de kaft van het boek zie je een deel van het doek en hier zie je het helemaal. Alleen zijn de kleuren in het echt veel mooier en veel levendiger. Vooral van de rode cape. Het is mijn lievelings-Rembrandt

Ik had al afgesloten, toen ik bedacht dat ik nog niks over het boek had verteld. Bij dezen dan: het is een fijn boek als je van geschiedenis houdt. Geert Mak is een schrijver die mij altijd weet te boeien en dat was in dit boek niet anders. Het was het tweede boek dat ik las in het Coronatijdperk en dat het mij weer lukte om te gaan lezen, nou eigenlijk zegt dat genoeg!

10 opmerkingen:

Sjoerd zei

Mensen in de tijd van Rembrandt hadden nog stijl en standing. Dat vind je nu volgens mij alleen nog maar in Engeland.

Judy zei

Wat fijn dat je weer aan het lezen bent! Interessante man, Jan Six, de vroegere en die van nu.

Emie zei

Heb het boek ook gelezen en net als al zijn boeken zeer de moeite waard. Een film over Rembrandt waarin Jan Six als verzamelaar een rol speelt, stond op mijn wensenlijst vlak voor de Coronacrisis. Maar ja...

Nietzomaarzooo zei

Ja, mooie familiegeschiedenis. Ik ga eens in onze biebcollectie kijken.

miekequilt zei

Fijn dat je weer las. En dan ook nog een mooi boek. Misschien komt nu weer zin en energie om In een nieuw boek te beginnen.

Marlou zei

Ha Bertiebo,

wat heerlijk, dat je weer gelezen hebt.
Dat wil zeker wat zeggen!

groetjes, Marlou

Iris Flavia zei

Interesting book, but, ohhhh, stop ! I have too much to read already!
Enjoy :-)

Floor zei

Heb de t.v. programma's van Jan Six gezien waarin hij alles verteld over Rembrandt en zijn vader. Een goede verteller, had het boek misschien ook zelf kunnen schrijven.

Marleen zei

Lijkt me een interessant boek. Bedankt voor de tip!

Marthy zei

Bedankt, ga ik lezen, Geert Mak is goed.