Totaal aantal pageviews

dinsdag 30 juni 2020

Paarse wortel

Wij aten laatst Hello Fresh en dat was een recept met paarse wortel.
Ik moet zeggen dat ik die nog nooit gezien had. Ik let er ook niet op, want als ik worteltjes wil eten, dan kijk ik uit naar oranje.
Ik heb ook niks met allerlei groenten die opeens in andere kleuren verschijnen.
Ik vind bloemkool is wit en wortels zijn oranje. Klaar, niks meer aan doen.
Maar nu werd ik voor het blok gezet en dus maakten we de maaltijd volgens het recept en aten we ze.
Mooi aan de binnenkant hè, best aantrekkelijk. De smaak was niet heel anders, misschien iets meer uitgesproken. Maar gewoon lekker.
Toch was ik even nieuwsgierig geworden en vroeg me af hoe dat zit met wortels.
Wat bleek?
Wortels zijn hier sinds de 17e eeuw. Ingevoerd via de V.O.C.-schepen. Ze komen oorspronkelijk uit Iran en waren aanvankelijk wit, of geel. Vanuit de zuidelijke Nederlanden werden ze verspreid in Europa.
Door te blijven kruisen, werden de wortels langzamerhand oranje.
En het schijnt dat de Oranjes, (Frederik Hendrik en Amalia v Solms toen) dat zeer op prijs stelden. Zij hielden wel van oranje vanwege hun naam en sinaasappels waren natuurlijk nog erg duur in die tijd.
Dus mijn gedachte dat wortels nou eenmaal oranje zijn en oranje horen te zijn, is gewoon een stomme gedachte. Het hoort helemaal niet. En trouwens,  waarom heet het eigenlijk groente?

23 opmerkingen:

klaproos zei

whahaha zo komen je gedachten in een turmoil terecht hé,
grappige wortelen vind ik het, heb ze ook al wel gegeten,,vond het wel erg mooi die kleurtjes,

izerina zei

Alle kleuren wortels heb ik geprobeerd. Toch smaakt de oranje soort voor mij het lekkerst. En dan vooral die zoete winterwortel. Maar in een salade zijn de kleurtjes weer leuk

Judy zei

Ik heb ze wel eens geschilderd, toen ik ze gekocht had bij de biologische winkel. Regenboog wortelen in allerlei kleuren. Ik hou wel van al die kleurtjes. Die voorkeur voor oranje van de Oranjes heb ik ook wel eens gehoord. Grappig.

miekequilt zei

Die heb ik nog nooit gezien, maar zou ik zeker wel eens willen proberen. Fijn dat ie toch smakelijk was en als het een lekker recept was kun je het natuurlijk ook eens met gewone wortel maken.

Onliemie zei

Ik zag ze nog nooit maar echt wel mooi in een salade. En als ze dan nog lekker zijn, is het belangrijkste meteen ook aangevinkt. :-) Wij kopen eigenlijk meestal gewoon bioworteltjes en die zijn altijd simpel oranje. Bovendien vrees ik dat het kleine supermarktje waar ik winkel te eenvoudig is voor zoveel speciale groenten. Maar voorlopig blijf ik daar want het is er nooit druk en dat vind ik momenteel wel heel fijn.

Sjoerd zei

Voor mij moet een wortel ook oranje zijn. Paarse wortelsoep kan gewoon niet..

KnutzEls zei

Ik koop ook het liefst oranje wortels. Waarom weet ik niet, maar dat paars staat me niet aan. Vooroordeel, ja maar als ik toch mag kiezen...

Ageeth Mooij zei

Ik heb mij wel eens gewaagd aan een bosje regenboog-wortels, maar er bleef weinig kleur over door het koken.

Nietzomaarzooo zei

Een paarse worteltjestaart...zou dat er aantrekkelijk uitzien? Of komt dan dat konijn die weer zegt "Vies he".

Iris Flavia zei

I tried green cauliflower. Like you said, looks different, tastes the same.
I´m not sure what to think about "it", the modern stuff, or is it. Other than that it makes us do some research, which is a good thing!

Mevrouw W. zei

Dat worteltjes vroeger eerst niet oranje waren, weet ik nog niet zo heel erg lang. Ik kijk op Facebook soms naar filmpjes van Learn Dutch waarin aan buitenlanders vragen gesteld worden over Nederlanders en Nederlandse gewoontes. Laatst ging een aflevering dus over wortels.

Kitty zei

Ik vind die verschillend gekleurde 'groen'-tes wel leuk hoor, al heb ik nooit paarse wortel gegeten. We aten thuis wel eens paarse sperziebonen, maar die werden bij het koken weer groen. En ik heb wel eens paarse (truffel) de Grote Beer zat. Spectaculair op het bord maar we vonden het niet lekker. Verder kopen we eigenlijk altijd 'gewoon' witte bloemkool enz. maar ik zou het best eens wat vaker willen proberen.

Kitty zei

stukje weggevallen zie ik, ging om paarse (truffel) aardappel, bij asperges, gratis van de groenteman die toen in de GB zat.

Marlou zei

Haha Bertiebo,

ja... waarom heet het eigenlijk groente??

Ik vind een lekker knapperig oranje worteltje wel heerlijk!
Mag een andere kleur hebben, maar heb dat hier nog niet eerder gezien.

Groetjes, Marlou

schrijfsels zei

heb ze wel eens gekocht en gegeten maar ben er niet echt kapot van.

memvan7 zei

Ik heb een aantal keren een wortelpakket gekocht in de supermarkt (hypermarkt C. in de buurt van waar ik woon), dat bestond uit wortels in meerdere kleuren ( wit, oranje, geel en paars). Is eens wat anders

Floor zei

Ook best leuk deze kleur, maar oranje vind ik wel aantrekkelijker.
Misschien een vergeten groenten, of zou het juist iets nieuws zijn?
Mijn man had eens een pak soep met "Vergeten groenten" gekocht.
Hij trok een vies gezicht bij de eerste hap.
Ik ook een hapje geproefd, toen zei ik "niet zo verwonderlijk dat deze groenten vergeten was, moeten ze maar snel weer doen" :-)
Nooit meer gekocht natuurlijk.

biebkriebels zei

Tja ik vind het ook altijd een beetje bedacht om een groente ineens een andere kleur te geven, gewoon oranje is toch goed?

Marleen zei

Er schijnen ook paarse spruitjes te zijn. Dat het niet klopt zit gewoon tussen de oren. Ook tussen de mijne hoor 😅.

nicole orriens zei

Dat is het leuke aan HelloFresh, je leert nog eens wat, en je probeert zo nog eens dingen uit die je anders misschien niet had gekozen.

Matroos Beek zei

Wij aten hem ook al. Lekker!

In de weer zei

Gezellig, wat kleur op je bord, maar het moet wel smaken !

Marthy zei

Als die wortel lekker is mag die voor mij welke kleur dan ook hebben.