Totaal aantal pageviews

donderdag 16 december 2021

Foto's

Op mijn telefoon, stonden 4238 foto's,  What's App foto's. 

Laat ik trouwens eerst eens concluderen dat onze eigen lieve kinderen ons bijna dagelijks verwennen met foto's van ons nageslacht en dat ik daar superblij mee ben. Heerlijk om even te zien wat ze aan het doen zijn. 
Niemand woont heel dicht in de buurt. Vroeger zagen we ze vaak in het echt, maar daar is nu al bijna twee jaar niet echt sprake van. 
Dus die foto's waren én zijn erg belangrijk voor mij. 
Maar ja...

Die tweeënveertighonderdachtendertig foto's, die stonden in een grote map. En geen datum erop. Ja die staat er wel, maar dan moet je eerst die foto aanklikken en dan op eigenschappen en dan zie je het pas. Zo gaat dat tegenwoordig. Als ik nou een foto wilde zien, bijvoorbeeld uit Anna's geboortejaar, dan moest ik dus helemaal naar beneden scrollen, dat duurt echt heel lang en als het dan meezat, zag ik een foto uit dat jaar. Bovendien alles door elkaar, dus bijvoorbeeld drie foto's van Odin over een thema, en dan eentje van Jet, eentje van Noor, weer eentje van Jet enzovoorts. 
Niet leuk, irritant zelfs!

En nu kreeg ik het in mijn hoofd om al die foto's te sorteren. En wel in mapjes, per kind, per maand, per jaar. 


Zo is er bijvoorbeeld nu een mapje Anna. 
Daarin een map voor ieder jaar van haar leven. Als ik dan bijvoorbeeld 2018 aanklik, zitten daar weer mapjes in, twaalf stuks, voor iedere maand een. 
Die foto's in die maandmapjes heb ik allemaal een titel gegeven. Een titel die het betreffende kind later misschien nieuwsgierig maakt, hoop ik. 
Anna: klik. 2018, klik. Juli, klik. 
En dan zie je  een mapje en drie losse foto's: Als dat niet Groede is (mapje), Staartjes, Anna en Noor, Klein Zeeuws meisje. 



Ik moet er nu nog 554 om precies te zijn en dan is alles duidelijk en overzichtelijk. 
Daarna koop ik vijf sticks. Voor elk kleinkind een en dan hebben ze later een overzicht over hun leven. Natuurlijk hebben hun ouders ook al die foto's voor ze, zelfs nog veel meer, ze sturen ons niet alles. Maar om dat allemaal uit te zoeken als je Noortje heet en je wil iets zien over je eerste schooldag. Dat werkt niet echt. 

En daar ben ik nu al weken mee bezig, elke dag uren. Ik heb niet veel verwijderd want  onze kinderen maken goeie foto's. 
Als er een foto was waar bijvoorbeeld alle drie de meisjes op stonden, moest ik die dus in drie verschillende mapjes zetten. En soms, best vaak, was het zo dat Odin ook op zo'n foto stond. Vier mapjes.  


Ik zal blij zijn als het klaar is, maar ik heb er tegelijkertijd ook ontzettend van genoten om dat allemaal weer eens te bekijken. 
Te zien hoe leuk ze waren, wat een leuke dingen hun ouders  met ze deden. 
Dat het gelukkige kinderen zijn. 

Ps. Het slechte nieuws is dat ik nóg een telefoon heb. Een oude en dat daar nóg veel meer foto's op staan. 

25 opmerkingen:

KnutzEls zei

Maar wel een leuk werk.

Iris Flavia zei

Wish my Brother would share more photos, too! Yupp. Two years.
Yes. If there was this technology in 1999 I would do what you do now!

Cute pics.

Beautiful work you´re doing, you all will love this!

Sorry, your Ps. made me laugh!

Judy zei

Wat goed dat je dat allemaal doet en gedaan hebt! Ik wil oude fotoalbums digitaliseren, maar zit daar al een hele tijd tegenaan te hikken.

Mevrouw W. zei

Veel werk maar wel leuk om te doen. Ik heb op mijn laptop foto's in categorieën ingedeeld. Regelmatig zet ik foto's van mijn telefoon over op mijn laptop.

Sjoerd zei

Ach, met deze donkere dagen is dat toch leuk puzzelen...

miekequilt zei

Wat een klus zeg. Ik heb zoveel foto's en weet niet wat ik ermee zal doen. Jouw idee van die sticks vind ik geweldig. Daar ga ik eens over denken. En dan kunnen er heel wat foto's van mijn telefoon. Succes met de laatste paar honderd!

schrijfselsvanmij zei

Ik heb wel mapjes op mijn telefoon, maar ben niet consequent met verdelen ….

Elizabeth zei

Wàt een klus..., maar tegelijkertijd ook heel leuk om mee bezig te zijn.
Je hebt een mooie manier gevonden om alles een goed en vindbaar plekje te geven.
Zelf hevel ik iedere week allerlei foto's over naar mijn laptop en de externe harde schijf wordt geupdate. Ook alles netjes in hoofd- en submappen. Mijn man heeft dat niet gedaan en baalt van een volle telefoon waar hij niks meer kan vinden...

Kitty zei

O verschrikkelijk, wat een werk. Op mijn iPhone kan ik iig jaren, maanden dagen aanklikken. Ik heb er ook een paar duizend... en ook nog video's, pffff...

mar zei

Lekker ordelijk weer. Top.

Floor zei

Wat een enorm werk is dat! Moedig dat je daar aan begonnen bent en nog steeds niet klaar bent.
Toevallig zat ik de foto's die los waren van de week in het album van mijn jongste kind te plakken. Toen had je nog rolletjes die je moest laten afdrukken.
In dat ene (grote) album zitten alle foto's vanaf zijn geboorte totdat hij 3 jaar was!
Kom daar nu eens om, 3 jaar foto's in één album!
Maar wel zo overzichtelijk :-)
Leuk dat je alles op een stick zet voor je kleinkinderen.

Ferrara zei

Wat een klus, maar dan heb je ook wat. Slim allemaal een stick, prima vervanger van het ouderwetse album. Wat heb je een leuk stel kleinkinderen. Allemaal blonde koppies.

Ellen zei

Dat is zeker een hele klus. Wij hebben ook mappen met de naam van het desbetreffende kleinkind erop. Die mappen zijn weer onderverdeeld in jaren. De mappen staan in een cloud want we zijn ooit een harde schijf kwijt geraakt doordat hij stuk ging en we weer een boel foto's kwijt waren. Dat willen we niet nog eens. Zo blijven we wel in de running hihihi.
Sterkte en succes!!!!

biebkriebels zei

Een heel werk, weer eens wat anders dan legpuzzels...:)

Onliemie zei

Hoe knap van je dat je je daar hebt aangezet. Hier is dat net zo. Hopen foto's op mijn gsm en niet geordend. Kleinkinderen en vakanties door mekaar en dan nog een hele hoop op whatsapp. Vroeger kwam dat allemaal ineens in mijn bibliotheek maar toen ook alle gekke moppenfilmpjes die vrienden en collega's doorstuurden. Heb ik dan dus uitgeschakeld maar dat wil dus zeggen dat ik niet mag vergeten van die van de kleinkinderen geregeld op te slaan. Bovendien wil ik ze ook op een stick. Voor het geval ik dat ding ooit verlies want dan ben ik alles kwijt. Ik ga daar toch echt eens tijd voor moeten maken.

izerina zei

Wat zal jij genieten van je "opruimen".

bemar zei

Herkenbaar hoor, ik heb er ook duizenden. Ik zet ze wel over op mijn laptop, sorteer dan de leukste en zet die inderdaad ook in mapjes per kind en per jaar, niet per maand. Ik geef ze ieder jaar met hun verjaardag een fotoboek met foto's van het voorbije jaar.OOk heel leuk om te maken!

Els04 zei

maar het resultaat gaat geweldig zijn! hulde aan jou!

elly zei

Hahahah jij kunt voorlopig nog vooruit. En intussen heb ik een stel prachtige kinderen gezien en mooie foto's.

conny's quilts en creaties zei

Nou zo kom jij die grijze herfst dagen wel door.

Mrs. T. zei

Wat een werk. Maar vast ook heel leuk (want oh die foto en weet je nog toen ...). Veel uitsorteerplezier!

huppiedos zei

Nou er zitten heel mooie foto's tussen.
Deze foto's zijn er toch die je hart stelen.
Ik zet de foto's op de pc, ook in mapjes per maand. Hans

Emie zei

Wat goed van je. Ik laat dit soort klussen gewoon aan de ouders over. Mijn enige systeem gaat op datum.

Nicole Orriëns zei

Wauw, wat goed van je. Het lijkt me een enorme klus, maar wel de moeite waard!

Charlie zei

Wat een positieve actie in deze roerige tijden!