Totaal aantal pageviews

dinsdag 7 december 2021

Stekelvarkentjes Wiegelied

 Toen ik laatst had verteld dat ik zo slecht sliep, kreeg ik tips. Ik heb bijna alles geprobeerd, maar het helpt allemaal niet. Nou ja, het zij zo. 

Wat mij nog het beste helpt, soms, is als ik iets ga proberen te onthouden. Ik zei al, ik ben hartstikke goed in de verschillende koningshuizen, de royals, hun partners, kinderen. Ook kan ik foutloos de laatste vijftien presidenten van Amerika opnoemen en trouwens ook alle Kennedy's. Soms helpt het. 

Vorige week dacht ik: Ik kan natuurlijk ook proberen een mooi gedicht uit mijn hoofd te leren. Dat is iets normaler. En nuttiger. 

Het eerste het beste gedicht waarvan de titel me te binnen schoot was wel zeer toepasselijk: Stekelvarkentjes wiegelied. Van Annie M.G. Schmidt. 
Zij, Annie, noemde het een versje, maar dat maakt niet uit. 
Het komt uit 'Het Fluitketeltje' uit 1950. Wat een prachtig versje is het toch. Ik kende het, maar niet uit mijn hoofd. Nu wel.

Ik heb meteen nog even wat andere versjes doorgenomen. Wat was zij toch goed, die Annie. Echt heel erg goed. Zij had van mij de P.C. Hooftprijs mogen krijgen. 

Wat ook leuk was... toen ik even googelde kwam ik bij een afbeelding van een postzegel"

En ik dacht, die komt me zo bekend voor, die heb ik vast in mijn postzegeldoos. En ja hoor. Net déze heb ik. Het is er eentje van een serie kinderpostzegels uit 1967. Allemaal versjes. 

Dikkertje Dap en Pippeloentje, die hoef ik niet te leren, die ken ik al uit mijn hoofd. Maar het vrouwtje met de bloemen, dat versje moest ik opzoeken. Het heet De Mooiste bloemen. 

27 opmerkingen:

Luus zei

Wat mooi de postzegels! Ik hoop dat het helpt bij het slapen, het versje :)

KnutzEls zei

Maar voor je het helemaal kent, slaap je dan?

Iris Flavia zei

Sleep... A difficult subject.
Same here.
A friend´s Father said... let it be. And I do. Not getting nervous thinking you´ll be tired the next day. If the brain wants to be awake... so be it.
And then hope the brain gives in and goes to sleep :-) For the night!

anja zei

Ik ga het alfabet af en bedenk dan dingen, bv autos, dieren, vogels, steden, rivieren etc.
Helpt ook soms:-)

Bertiebo zei

@Anja, dat had ik nog niet bedacht. Zal het eens proberen, maar eerst nog een gedicht of wat

sjannesblog.com zei

Wat een goed idee en een leuke link met die postzegels.

nicole orriens zei

Wat leuk hoe moeilijk slapen leidt tot een versje tot een postzegel : )

Emie zei

Uit De mooiste bloemen weet ik wel een paar regels. Heb het weer even opgezocht want veel was ik kwijt. Je hebt een mooie nostalgische bron bij me aangeboord.

Sjoerd zei

Ik zou er net wakker van blijven... Maar Annie wist het wel te brengen.

mar zei

Leuk idee om je nachten zo te besteden.

Judy zei

Oei, houd je dat nou juist niet wakker? Hoewel, ik hou er ook van in bed leerboeken te lezen, al komt het daar niet veel meer van.
Wat schreef ze leuke versjes, Annie.

Ferrara zei

Wat weet jij toch altijd originele dingen tevoorschijn te toveren.

berber zei

ik ken De Spin Sebastiaan al zo'n 70 jaar uit mn hoofd. Af en toe zeg ik het nog op, om het "bij te houden". Annie M.G. was fantastisch.
Ik slaap ook slecht en ga aan vakanties van vroeger denken, in 1954 ging ik voor de eerste keer naar Wenen, heel bijzonder in die tijd. Ik kan me dan steeds meer herinneren. Ben er nog vaak geweest (we hadden er kennissen, die vrienden werden, wonen. Ze kwamen ook regelmatig bij ons, mooie tijden)

biebkriebels zei

O wat naar dat niet kunnen slapen, maar je hebt er wat op gevonden! Helpt een boek lezen niet? Ik heb er gelukkig geen last van maar als ik nog even ga lezen in bed, word ik midden in de nacht wakker met het boek in mijn handen en het licht nog aan....

Charlie zei

WAt een nostalgische blog: het fluitketeltje was het eerste boek in mijn leven en heb het nog steeds! En ik kan er nog steeds van genieten. Heerlijk dat fluitketeltje horen fluiten! En dan die postzegels erbij. Mooi gedaan Bertie!

Miriam zei

Heel veel gemakkelijker om de tekst te onthouden als je het kunt zingen. "De mooiste bloemen" is net als de andere gedichten op de kinderpostzegels op muziek gezet. Als kind heb ik lang op een kinderkoor gezeten en waarschijnlijk heb ik het daar leren zingen. Tja, en dan vergeet je het nooit meer.

pieke zei

ik loop in gedachten dan door een huis dat me lief was, bijvoorbeeld het huis van mijn omaatjes of het vakantiehuisje waar we als kind altijd heen gingen en dat probeer ik te visualiseren wat er achter de volgende deur stond of in de kastjes.
Eigenlijk net zo iets, je houdt je hersenen wel bezig maar je met rustige positieve dingen.

miekequilt zei

Die Annie kon er wat van hè. Heerlijke gedichtjes, maar soms ook lekker eng. Ik slaap ook niet zo lekker, maar had nooit bedacht om een gedicht uit mijn hoofd te leren. Ga ik toch eens proberen.

Nietzomaarzooo zei

Je moet gewoon met Maarten naar bed! ;)

De podcast van Maarten van Rossem. De onderwerpen zijn interessant genoeg, maar het is het timbre van zijn stem wat me in slaap doet vallen, als ik wakker ben geworden en het nog te vroeg is om op te staan.

Maar wat een schattig versje! Die Annie kon er wat van inderdaad.

Floor zei

Dat versje ken ik nog wel, maar niet uit mijn hoofd.
Zoiets blijft bij mij ook niet hangen, zou er juist slapeloze nachten van krijgen.
De tekst van Sinterklaas Kapoentje lukt nog net haha!
Zelf denk ik bij slapeloze nachten vaak dat ik op een vlot lig (waar een heerlijk bed op staat) en dat ik dan over een mooie rustige rivier drijf en overal mooie vogels zie.
Dat ontspant.
Als het stekelvarkentje niet helpt, kan je dat eens proberen.

Elizabeth zei

Prachtig versje en knap als je dat uit je hoofd kunt...
Vervelend als je zo slecht in slaap komt, maar helaas ook herkenbaar.
Ik ga er na verloop van tijd uit en eet een beschuitje.

Marthy zei

Slecht slapen doe ik ook, vooral nu met die niertoestanden. Wat kan jij ontzettend veel onthouden, ik totoaal niet, ben erg vergeetachtig.

conny's quilts en creaties zei

Wat een idee, ik hoop voor je dat het je helpt. Annie schreef geweldig, ik las haar werk graag voor aan onze kinderen. Als chronisch slechte slaper probeer ik juist vooral nergens aan te denken..

Hans zei

Een stekelvarkentje is altijd wel lastig knuffelen.
Ik ben ook wel geprikkeld als ik niet kan slapen. Hans

Alet Venhuizen zei

Slecht slapen is echt ontzettend vervelend en af en toe behoorlijk frustrerend.
Lezen kan bij mij nog wel eens helpen, ik lees dan ook alle avonden in bed of soms gewoon midden in de nacht als ik wakker word.
Annie M.G. was echt een geweldige schrijfster!

klaproos zei

heel erg leuk ja, annie, geweldig mens

Els04 zei

Tof, veel gedicht-plezier! En Slaapwel!