Totaal aantal pageviews

zondag 5 december 2021

Nog meer drama

 

Al sinds ik hier woon in Hoorn en dat is al meer dan veertig jaar, fiets of wandel ik vrijwel dagelijks over de Lambert Meliszweg. En pas nu, heb ik me afgevraagd wie die Lambert Melisz eigenlijk was. Dat kwam dan weer door een schilderij dat in 'ons' museum hangt en iedere keer als ik beneden 'sta', zie ik het. 

Nou, weet je wat, ik doe gewoon nog een keer 19e eeuws drama. Hoewel dit een drama is met een goede afloop.  Ik zal eerst even de schilder noemen, dat is Jan Hendrik van Laar en hij schilderde dit in 1854. Het doek is dus te zien in het Westfries Museum. 

Maar het verhaal van Lambert Melisz speelt zich al veel eerder af, in de 80-jarige oorlog. In 1573 of 1574. 

Het was dramatisch toen, echt.  De Spaanse troepen, trokken al plunderend rond en plunderen was niet eens hun ernstigste misdaad. 
Als de troepen eraan kwamen kon je maar het best op de vlucht slaan met je waardevolle bezittingen. Dat deden dus ook veel mensen in Westzaan. Ze vluchtten. 
Het was ook nog eens heel erg koud, sloten en de Zuiderzee waren bevroren. Lambert Melisz bond zijn schaatsen onder,  plaatste zijn waardevolste bezit in een slee en dekte haar af met lappen en doeken. Haar ja, want zijn waardevolste bezit was zijn moeder. 
Maar het mislukte en moeder en zoon werden aangehouden. 
De Spaanse hoofdman streek echter met zijn hand over zijn blijkbaar nog niet versteende hart bij het zien van zoveel moederliefde en zorgde, zie zijn handgebaar, dat de mensen niets werd aangedaan.

Lambert Melisz schaatste verder met zijn moeder en kwam ongedeerd aan in Hoorn. Daar vestigde hij zich.

(En in in Westzaan is al sinds jaar en dag een IJsclub die Lambert Melisz heet.)

11 opmerkingen:

Sjoerd zei

Een mooi verhaal en keurig in beeld gebracht maar jammer genoeg brachten velen het er niet zo goed vanaf.

Emie zei

Al weer zo'n mooi historisch verhaal. En leuk dat de ijsbaan vernoemd is naar deze liefhebbende Zoon.

anja zei

Wat een mooi verhaal!

miekequilt zei

Wat een mooi verhaal. En een prachtig schilderij. Wat mij betreft laat je nog meer drama zien. Door jouw leuke uitleg geniet ik er echt van.

Iris Flavia zei

What a sad story. My maternal family also had to flee in the coldest winter. They never lost a word about it. Well, nearly. And now I understand. But as a kid I wanted to know. It was too painful for them and this really shows why and how...

biebkriebels zei

Wat een mooi verhaal en schilderij!

Judy zei

Mooi verhaal! En mooi schilderij!

Ferrara zei

Hangt Lambert Melisz met zijn moeder op de slee ook niet op een houten paneeltje in jouw museum. Prachtig tafereeltje zonder vijandige Spanjaarden.

sjannesblog.com zei

Weer zo'n mooi toelichtend verhaal bij een schilderij!

Hans zei

als geboren Zaankanter, zou ik ook Lambert Melisz moeten kennen.
Maar op school nooit onderwezen, gelukkig wel op je log. Hans

Nicole Orriëns zei

Prachtig! Toen werden moeders nog gewaardeerd ; )