Totaal aantal pageviews

donderdag 9 december 2021

Voor gedrag een 10

Het is al lang geleden dat ik wat liet zien uit de Libelle jaargang 1950. Hier
Ik heb toen gevraagd of jullie het leuk zouden vinden om nog wat meer te zien en zo ja wat dan. 
Want in mijn dikke ingebonden Libelleboek staat vooraan een inhoudsopgave met rubrieken. 

Wat in het vat zit, verzuurt niet,  dus: 
Een paar mensen waren benieuwd naar de rubriek Voor gedrag een 10. 
En daar begin ik dan maar eens mee. Uit Libelle 27, 1950

Nou lezers, let op: De Logeerkamer

De schrijfster begint te vertellen dat velen helemaal geen plek hebben voor een logeerkamer, maar ze zijn er nog wel al doen ze vaak dienst als werk-, naai-, leer-, of babykamer. En soms worden ze zelfs nog op orde gebracht door interne hulpen. 

Enfin, de beste manier om als gastvrouw een tien te halen is je af te vragen: Wat zou ik prettig vinden als logé. Nou, zegt de schrijfster,  'Dit':

Een goed bed, met de vraag of ik al of niet een peluw, één of twee hoofdkussens prefereer, en of ik er soms een deken bij wil hebben. Een gewone handdoek en een badhanddoek bij de wastafel en een goede spiegel. Een redelijke hang-en leggelegenheid met voldoende hangertjes. Een stevig tafeltje waaraan ik een brief kan schrijven , en zoal niet een luie, dan toch ook niet een ongemakkelijke stoel. En een prullenmandje. Ik zou me erg verwend voelen met een trommeltje biscuits, een leeslampje bij het bed, een paar boeken of tijdschriften en een bloemetje of plantje dat het de tijd van mijn verblijf uithoudt. En de vraag van de gastvrouw of er soms dingen zijn die ik niet mag eten of minder goed verdraag

Dit principe kunnen we ook toepassen als we geen logeerkamer bezitten. Een opklapbed is goed wanneer de ruimte niets anders toelaat. Maar aan een divanbed of een als zitbank vermomde slaapplaats hebben we meteen een gezellig zitkamermeubelstuk. Een echtpaar geeft men de kamer van de gastheer en gastvrouw en die moeten zich dan verspreiden over de noodbedden. 

En dan dien je de logé nog aan te bieden zo lang uit te slapen als hij of zij wil. De logé hoort 's avonds als eerste op te breken, maar als men zijn slaap nodig heeft, mag men rustig zeggen dat men gewoon is tijdig te gaan slapen. O ja en bij de uitnodiging dient men al te vermelden of men veel vrije tijd voor de logé heeft of dat de gast zich zelf moet amuseren. Men moet de gast er toe krijgen heel openhartig te zeggen wat hij of zij het liefste wil, veel uitgaan of rustig thuisblijven. Veel praten bij een breiwerk of veel lezen in de tuin onder de bomen. 

Een goede gastvrouw moet dat eruit kunnen krijgen. Ook bij een beleefde, schuchtere logé.

In het volgende nummer, kondigt de schrijfster aan, zal zij de zaak eens van de andere kant bekijken en zien welke logé een tien verdient!

18 opmerkingen:

Emie zei

Wat een vermakelijke rubriek. Het schetst een tijdsbeeld maar de basisprincipes zijn nog steeds van kracht.

anja zei

Eigenlijk is er niets veranderd, alleen de bewoordingen zijn wat ouderwets, maar de normen en waarden zijn gelijk gebleven (hoop ik dan toch).

Sjoerd zei

Goh, dat is toch echt niet meer van deze tijd.... wel leuk om te lezen.

mar zei

Grappig. Als wij vroeger slapers kregen moest ik mijn bed afstaan. Ik op stretcher of luchtbed. En de loge mocht zolang uitslapen als deze wilde.

KnutzEls zei

De regels zijn nog het zelfde, maar ik denk dat we er nu wat soepeler mee omgaan.

biebkriebels zei

Kan me niet herinneren dat wij vroeger thuis logees kregen. Heb wel eens een vriendinnetje en een nichtje te logeren gehad, dan sliepen we in een tweepersoons opklapbed en konden lekker lang kletsen.

Jolande zei

Ik zou geen 10 krijgen want ik zou de schrijfster met haar hele wensenlijstje naar het dichtstbijzijnde hotel verwijzen LOL
Overigens kan ik voor onze toekomstige 'logeerkamer' de meeste dingen van het lijstje wel afvinken.

schrijfselsvanmij zei

Mijn eigen bed afstaan …. nou nee, voor mij dus geen toen :-)

schrijfselsvanmij zei

tien

Ferrara zei

Vermakelijk blog. Een bloemetje, schrijftafeltje, peluw, ik zou bij lange na geen 10 halen voor de inrichting. Bij activiteiten aanbieden zou ik misschien een kans maken.

Judy zei

Vind het nog wel grotendeels opgaan. In modernere bewoordingen. :)

conny's quilts en creaties zei

Wat een grappig stukje. Als er vroeger logees kwamen moesten zij op t opklapbed bij mijn broer op zijn kamer....

Marga zei

Staat Sheherazade al in deze jaargang?

Bertiebo zei

Marga, nee

Mrs. T. zei

Prachtig zulke dingen!

Iris Flavia zei

Oh, those were different times!
Ingo´s bed back then was so big, we all simply slept in there.
No idea what his Grandma thought (there was no door to her downstairs place).

Els04 zei

hihihi!

Kitty zei

Daan en Emma nemen met heel wat minder genoegen ;)