Totaal aantal pageviews

woensdag 28 augustus 2024

Stekjes van Mama Botanica

 



Hier zie je een kas en wel Kas Keerweer. En je raadt het nooit, deze kas bevindt zich in de Baarsjes. Dat is een wijk in Amsterdam. Een drukke buurt en heel gek, daar middenin ligt een kas. Midden tussen de huizen bedoel ik. 
De kas is een overblijfsel uit de tijd dat hier nog allerlei tuinderijen zaten. 
Je ziet op de foto de kas en daarachter zit een ondergronds gemaal en dat zorgt ervoor dat dit deel van Amsterdam droog blijft. 
Het gemaal is van Waternet en het mag en kan niet weg. Daarom staat die kas er nog. Wat natuurlijk hartstikke leuk is, midden in zo'n buurt. 

En waarom dit verhaal? Nou in die kas werd afgelopen zondag een workshop Stekjes gegeven. Ik hou erg van planten, maar stekken... 
Dus het leek me wel handig om daar wat meer van af te weten. 
De workshop werd gegeven door Iris (!) van Vliet, maar ze is,  vast en zeker en in ieder geval bij mij, beter bekend als Mama Botanica. 


Kijk, daar is ze. Ik heb een dik boek dat zij heeft geschreven.  De Kamerplantenbijbel heet dat boek  en daar zoek ik met enige regelmaat wat in op. Daar ken ik Mama Botanica ook van, want via een link in dat boek ben ik geabonneerd op een nieuwsbrief met zeer regelmatig tips en ideeën over kamerplanten. 

Je vindt haar werk, haar boeken, haar nieuwsbrief hier, klik

Er waren denk ik zo'n dertig mensen. We zaten met z'n allen aan lange tafels met op die tafels een mesje, een papieren zakje, een bak potgrond, kleine potjes. En veel verschillende planten.
Iris ging eerst van alles vertellen en daarna mocht je in twee rondes stekjes afsnijden. 
Die konden dan meteen in zo'n klein potje geplant worden.  Of als het stekken waren van planten die beter wortelen in water, dan kon je ze meenemen in dat zakje. 
Dus dan mocht je bijvoorbeeld drie stukjes van een Chinees lantarenplantje en die potte je meteen.    En eentje van een stippenbegonia, die moest in water, thuis
Die verschillende manieren, water of potgrond, werden heel duidelijk gemaakt. Ook waar je ze dan het beste kunt afsnijden en wanneer zo'n 'waterplant' over kan naar een pot.
Het was allemáál lekker duidelijk en tja... tot nu toe deed ik maar wat. Soms lukte dat hoor, maar heel vaak ook niet en ik weet nu een klein beetje waarom niet. 



Iris laat hier de Papyrus of Parapluplant zien. En dat vond ik heel erg leuk. Ik was die plant bijna vergeten, maar in mijn allereerste plantenperiode had ik er een. Dat was toen een beetje een hype. 
De plant stond (en dat deed iedereen) in een glazen accubak. 
Die bak heeft al jaren en jaren een andere bestemming, maar als de stek het gaat doen, gaat de plant weer in die bak. Ik bedenk nu dat ik die bak dus al zo'n vijftig jaar heb. 't Is wat! 
De stek zit nu in een glas. Op z'n kop. Dat is dé manier. 

(Glas en stek staan op bovenstaande foto op een boek dat ik ook kocht. Voor kinderen en dus niet alleen voor kinderen, ik geniet er ook van. (De kruidnoten liggen al weer in de winkel, dus tegen Sinterklaas heb ik alvast een goed cadeau) )

En zo kwam ik na een leuke ochtend terug met tien stekjes die nu hopelijk allemaal staan te wortelen. Het is echt spannend om te doen en af te wachten of het wat wordt! 
Ik denk dat ik er nog wel eens iets van zal laten zien. 

22 opmerkingen:

Karel zei

mogge Bertiebo
ik heb daar in de jaren '60 vlakbij op school gezeten , en nooit geweten :)
mooi dat er zoiets moois is bewaard
suc6 met je stekjes

Mevrouw W. zei

Mooi zo'n oude kas midden in de stad die ook nog eens goed gebruikt wordt.
Dat was een leerzame dag en vast heel gezellig ook.

Marieke zei

Leuke en leerzame workshop.

izerina zei

Apart die kas. Maar ook de workshop. Succes met je stekjes

Emie zei

Ik volg Mana Botanica al geruime tijd op Insta maar doe er verder niets mee. Leuk dat jij er een workshop deed. Ben benieuwd naar jouw resultaat.

In de weer zei

Een leerzame leuke dag, succes !
Ik ben fan van stekken, niets is leuker dan een mooie plant die je zelf hebt gestekt.
Zit hier rond te kijken en vier van de vijf planten die hier binnen staan, zijn van stekken.

Judy zei

Wat een verborgen schat, die kas! En een leuke workshop! Ja, een parapluplant in een accubak, heel bekend. Ik ga haar volgen, kan wel wat tips gebruiken.

Miriam zei

Heel leuk! Ik stek regelmatig en het lukt soms. Het geeft altijd een goed gevoel als zo'n "eigen" plantje het blijkt te doen. Waarom de hype van de parapluplant weer over ging, herinner ik me al te goed. Zo'n plant werd reusachtig, daar moet je maar net plaats voor hebben.

Charlie zei

Wat een originele workshop!

Kitty zei

Helemaal naar Amsterdam voor een stekjesworkshop, als dat geen toewijding is! 👍
Die parapluplant hadden wij ook. De katten pakten dan een steel met een nageltje, trokken hem naar zich toe en lieten hem zwiepen, hahaha. Ze hebben er ook wel van gegeten als ik het me goed herinner.

Tine de Jong zei

Mooi de foto van de kas en wat en leuke workshop en dat je stekjes mee terug kreeg is zeker mooi. Zelf stek ik regelmatig wel plantjes maar niet uit een boek of zo. Probeer gewoon wat uit en ben dan ook beetje fier dat het is gelukt.

Anoniem zei

Leuke boeken...ik heb ze ook en bekijk ze steeds met veel plezier.ik reageer anoniem,dat is niet de bedoeling maar het lukt niet anders.Hartelijke groet,Anneke Broos.

mrs H. te B. zei

Wat een leuke workshop! Goede tip, ik houd ook van meer plAnten maken - als dat lukt breng ik ze naar de planten bibliotheek.

sjannesblog.com zei

Dat we van dezelfde generatie zijn blijkt weer uit die accubak en parapluplant. Grappig!

simone zei

Nog steeds staat de papyrus hier in de accubak, al zo'n 40 jaar. Wordt regelmatig gestekt door deze en gene. Toen we nog katten hadden dronken die alleen water uit de papyruspot....

Mormorsweb.blogspot.com zei

Ik nam vandaag een stekje mee uit de tuin van een vriendin
Het stekje staat nu in het water. Succes met jouw komende plantjes

elly zei

O wat leuk is dat. Vroeger was ik ook een vervente stekker. Ik had maar twee ramen en daarvoor stonden in verdiepingen vele tientalle stekken en plantjes.

Janny zei

Wat een leuke workshop, zo leer je nog eens wat.

Ferrara zei

De parapluplant in de accubak, daar weten wij ouderen en op kamers gewoond hebbend alles van. Tot de kat aan toe die er graag van at om daarna een haarbal uit te spugen.

Iris Flavia zei

Mama Botanica is a wonderful name for her.
I sadly have a black thumb....

Rianne zei

Wat een leuke workshop.
En ik ben haar meteen gaan volgen via Instagram. Dank voor de tip.

Elizabeth zei

Ik heb nog nooit van zo'n soort workshop gehoord, maar het lijkt me wel heel leuk...