Totaal aantal pageviews

donderdag 15 augustus 2024

Wie heeft het?


Dit is dan het laatste wat ik wil laten zien van onze reis. En ook het laatste wat ik er over wil vertellen. 

Kijk, je kan in je museum natuurlijk een hoop scherven en incomplete zaken laten zien en de ware geschiedenisfan zal er doorheen kijken en snappen misschien ook wel,  hoe het geweest is. 
Maar je kunt het ook op deze manier tonen. 
Het zijn slechts een paar scherven en ik zou er waarschijnlijk achteloos aan voorbij zijn gelopen. 
Maar zo op deze manier wordt er toch een en ander duidelijk. Dat vind ik mooi. 

Je ziet hier een terracotta tablet. Zulke  tegels, pinakes genaamd,  werden aan een muur of een boom gehangen en waren bedoeld om Persephone gunstig te stemmen.  Persephone en haar moeder Demeter zorgden volgens de Grieken, zo'n vierentwintighonderd jaar geleden,  voor de teelt van graan en vruchtbaarheid van mens en plant.

Met dank aan het Museo Archeologico Statale di Vibo Valentia. 



In dit museum zag ik een aantal van deze pinakes en ik had er graag wat langer willen blijven. 

Tja en dat was nou precies het probleem.  Zo ging het namelijk een groot deel van de reis. We gingen ergens naar toe,  bijv. dit museum. Dat was dan een eind rijden, uren rijden en dan kreeg je een half uur voor dit museum en het aanpalende kasteel waar een mooi uitzicht was. Een half uur!


Ik denk dat mensen die hier altijd lezen de indruk hebben gekregen dat we een fantastische reis hebben gemaakt. 
Dan neem ik nu die indruk weg: het was geen fantastische reis. Maar dan ook echt niet! 

Daar zijn een aantal oorzaken voor.  We zochten het eerst in ons zelf: 
We hadden ons er misschien te veel van voorgesteld. We hadden ons te weinig verdiept in de reis toen we hem boekten. 

In mijn oorspronkelijke blogje volgde nu een lange lijst met min/kritiek/verbeterpunten. Dingen die we niet van tevoren hadden kunnen weten. Dingen die irritant en storend waren.  
Ik had die lijst gemaakt en dat was goed voor mijn verwerking. En verder nutteloos. Weg er mee. 

Krijg je tegenwoordig,  als je een brood koopt bij de bakker al zowat een verzoek om  een evaluatieformulier in te vullen, van deze reisorganisatie kregen we zo'n verzoek niet. 
Ik heb dus zelf maar gemaild en verteld wat ik allemaal niet goed vond. Ze hebben 'de klacht' in behandeling genomen. Waarop ik mailde dat het niet zo zeer een klacht was als wel een mail over zaken die niet oké waren en die ze m.i.  kunnen voorkomen of kunnen verbeteren. 

Tenslotte: alles is relatief.  Zeker als je kijkt hoe het er in de wereld aan toe gaat. 

Wij hadden vakantie in een zonnig, warm en prachtig land. 
Er was geen oorlog daar, we waren niet bang en hadden geen honger of dorst. Medische verzorging zou er geweest zijn. Wij waren niet ziek of zo, maar toen een medereiziger haar heup brak bij een val, werd alles uitstekend geregeld. 
We werden veilig vervoerd. 

Naar onze mening echter kregen we veel te weinig informatie, nauwelijks tips en ideeën. Veel te weinig kunnen zien en veel te weinig kunnen doen.  En dat zou met een goede reisleider heel anders geweest kunnen zijn. Een heel groot deel van de vakantie hebben we gedacht: wat een tijdverspilling.

Een busreis leek,  nu we niet meer willen vliegen en zo ver ook niet meer willen rijden,  dé oplossing, maar déze busreis was dat in elk geval niet. 


Maar:  we waren in Sicilië, samen. 
De plek waar het voor ons zevenenveertig jaar geleden begon. Er was  een cirkel rond nu we er ons vijfenveertig-jarig huwelijk vierden.  
En heel vaak  zeiden we tegen elkaar: Ach, maar nou ja:  wiehepput? 


24 opmerkingen:

Mevrouw W. zei

Lang geleden maakten we een organiseerde reis naar Egypte. Alles was uitstekend geregeld en we hebben een topvakantie gehad. Maar toch... het bleek uiteindelijk niks voor ons te zijn, maar dat weet je pas als je zo'n reis doet. Wij zijn toch liever meer op ons eigen en doen liever alles op ons eigen tempo dan overal langs gesleurd te worden. Ik snap dat zo'n reis voor velen waarschijnlijk een uitkomst is en zoals je al zegt: niet willen vliegen, niet zelf willen rijden en dan is dit een mooie oplossing. Hopelijk wordt er naar je klacht gekeken en er iets mee gedaan.

Judy zei

Jeetje, een half uur. Ik snap het, dat dat niet genoeg is. Wat jammer dat het zo tegenviel, want ik vond het al zo'n goed idee, zo'n busreis. Niet dus.

KnutzEls zei

Jammer, Zo'n reis valt of staat met een reisleider. En met de vele dingen die gezien, gedaan of bezocht moeten worden. Maar na 45 jaar weer samen op Sicilië... Dat is heel speciaal.

izerina zei

Ach wat jammer

Kitty zei

Toch een beetje een deceptie dan, wat jammer! Maar ook veel moois gezien en inderdaad, wiehepput…?

Marieke zei

Voor de lezers van je blog maakte je wel een mooi reisverslag. Bedankt.

conny's quilts en creaties zei

Wat jammer dat het tegenviel

miekequilt zei

Een prachtige foto aan het eind van een zeer teleurstellende reis. Het was interessant en leuk om over jullie reis te lezen. Hopelijk doet het reisbureau iets met jullie opmerkingen, maar eerlijk gezegd ... dat zal niet. Alsnog/ alvast gefeliciteerd met julie zeer bijzondere trouwdag.

Tine de Jong zei

Mijn man en ik hebben vroeger ook eens reizen gemaakt met een bus en dat was ons toen ook niet bevallen. Als je iets vroeg dan kreeg je bijvoorbeeld ontwijkende antwoorden en wellicht wist de reisleider toen ook niet iets erover. Het was dan wel fijn om zo ergens te komen waar je normaal niet komt maar na 3x hadden we het toen wel gezien en gingen met eigen auto weer op pad. Maar je reisverslag was wel mooi om te lezen. Gr, Tine Lees je verslagen en blogs graag al reageer ik niet altijd.

Charlie zei

Ondanks de deceptie van de reis wisten jullie er toch het positieve uit te halen! En genoten wij bv van al die murals! Een reis om niet te vergeten ; in vele opzichten!

Charlie zei

En wat een mooie foto van jullie samen tot slot! (Vergat ik te zeggen).

Emie zei

Kan me jullie teleurstelling heel goed voorstellen. Weet je dat treinreizen in Italië heel goed te doen zijn? Topfoto, die laatste!

Sjoerd zei

Wij zijn jaren terug op deze wijze naar Toscane geweest, veel te weinig tijd voor alles...

Janny zei

Jammer dat het tegenviel, maar gelukkig hebben jullie heel veel moois gezien (en aan ons laten zien!). Nu weet je in ieder geval dat een vakantie op deze manier niets voor jullie is. Fijn dat je het kan relativeren en de mooie herinneringen blijven.

Ferrara zei

Nu begrijp ik de opmerking die je in je eerste blog over de busreis al maakte.
Wat zonde uren reizen en dan zo weinig tijd voor het doel van die reis. Wel een mooie laatste foto op je blog.
Ik vrees dat je van deze reisorganisatie niets meer hoort.

Iris Flavia zei

Half an hour is nothing for this...
Some people don´t want to learn.
I feel sorry reading this. When we went to Tuscany we had a great guide. We learned, saw and laughed so much - but it was in German, so this likely won´t help you.
Great you can at least still see the positive side.
And I love your parting pic with the story behind!

sjannesblog.com zei

Heel jammer van de reis, maar tel je zegeningen!

Anoniem zei

Het hoeft niet altijd zo te gaan en er zijn meerdere reisorganisaties, jammer van deze keer !

Anoniem zei

Dat was ik Toos !

Neeltje zei

Net wat je schrijft, jullie deden het. Volgende keer beter.

Marthy zei

Wat jammer, jullie hadden het je anders voorgesteld. Maar in ieder geval zijn jullie samen op de plek geweest waar jullie liefde begon en dat kunnen ze jullie niet meer af nemen.Die mooie laatste foto is een illustratie van die liefde.

Elizabeth zei

Je bent een wijze vrouw, door alles zo te kunnen relativeren. En toch is het jammer, want ik begrijp dat veel dingen helemaal niet zo hadden hoeven lopen.
Wat een prachtige foto van jullie samen!

Jolande zei

Ik heb met veel plezier je blogjes over jullie reis gelezen. Wat jammer dat je een hele lijst hebt met dingen, hopelijk gaan ze er iets aan doen. Wij hebben een aantal landen bezocht waar we het beter vonden om met een groepsreis mee te gaan(volg de vlag :-) maar dat heeft voordelen en nadelen (zeker als je niet echt een groepsmens bent) maar ze waren allemaal goed verzorgd en hadden goede reisleiders.

Elly zei

In 2019 maakten wij een rondreis door Andalusie met een heel goede reisleider. We bezochten veel en hij vertelde heel veel. Gewoon een zeer goede gids. In 2022 gingen we naar Sicilie met een groepsreis. De reisleidster vertelde weinig en liet ons vele uren los in Palermo, Catania en Taormina. Dat lijkt leuk, maar dat is het niet als je je op dat moment zelf nog moet oriënteren waar je bent. En waar de bezienswaardigheden zijn. In Taormina bleken we een prachtig Romeins theater te hebben gemist. Ze had er niets over gezegd.