Totaal aantal pageviews

donderdag 7 april 2022

Pasen

 

Als ik terug denk aan Pasen, aan hoe het vroeger was toen ik een kind was, herinner ik me vooral een andere wereld. 

Pasen... dan was de grote schoonmaak achter de rug. 
Ik meen dat ik iets nieuws kreeg op kledinggebied, want ja, je moest er op je paasbest uitzien. Misschien kreeg ik nieuwe schoenen, maar alleen als ik die toevallig toch nodig had. 
Er werd wel extra lekker gegeten en mijn moeder zal vast iets hebben gebakken. Ik mocht ook een ei uitblazen en er tuinkers in zaaien. 

Verder zal er wel iets feestelijks zijn geweest op de zondagschool, waar ik graag naar toe ging. In ieder geval werd duidelijk dat Pasen een christelijk feest was. Het belangrijkste feest in de kerk, de opstanding van Jezus. 
Op mijn school, een openbare, werd daar niet echt aandacht aan besteed. Maar we hadden paasvakantie natuurlijk. Ik denk zelfs twee weken en soms ging ik logeren bij mijn nichtje in Castricum. 
Dat was het.

Vorige week viel er een AH-blaadje in de bus. Vijftig bladzijden Vrolijk Pasen. 
Vijftig bladzijden  kuikentjes, tulband, brunchen, paasstol, paasbroodhaasjes, hartige en/of zoete taartjes en cakejes, recepten, eitjes en eieren.

Het duurt nu nog een paar weken hè tot Pasen, maar de voorbereiding loopt al veel langer en als ik het zo eens bekijk is Pasen toch wel een eetfeest geworden.

In mijn jaren als juf heb ik het zien veranderen. Er werd meer en meer geknutseld met eieren en hazen er werden placemats gemaakt en langzamerhand werd dat steeds meer. 
Er kwam een paasontbijt of een paaslunch. De Paasdozen voor zo'n ontbijt of lunch raakten in de mode. Paastakken niet te vergeten, met eitjes erin en paashaasjes. 

Ik werkte op een oecumenische school, dus dat bijbelverhaal kwam bij ons zeker aan de orde. 

Zelf heb ik in mijn klas (oudste kinderen),  ook altijd het Joodse paasfeest besproken, Pesach. De uittocht uit  Egypte. 
De gerechten van de Sederavond: matzes, druivensap, zout water, peterselie, charoset, een gebraden ei en bittere kruiden. Die nam ik dan ook altijd mee naar school en de charoset maakten we in de klas. 

En natuurlijk ging het over Pasen als nieuw begin. Vanuit de prehistorie al. Lente, nieuw leven, vruchtbaarheid. 

Maar ik vraag me af hoe het tegenwoordig is. Weten kinderen en andere volwassenen nog waar het over gaat? Afgezien van wat er in dat blaadje van AH staat? 


20 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik twijfel, volgens mij denken de meest alleen nog maar aan feest en vrij... Als kind heb ik pasen nooit "gevierd". Dat was altijd sober.

Judy zei

Ik ben niet kerkelijk opgevoed, en zat op een openbare school. Dus het Paasverhaal ging grotendeels aan mij voorbij. Wel paaseitjes zoeken die mijn ouders verstopt hadden. Dat heb ik later voor mijn zoon gedaan.

izerina zei

Zo herkenbaar.Net als met Kerst ben ik nooit aan een Pasen-eet-feest begonnen

klaproos zei

eigenlijk denk ik niet dat mensen nog echt weten waar wat voor is....
de commercie heeft het overgenomen

Emie zei

Als katholiek kind hadden wij een vastentromneltje. Je snoepte veertig dag niet. Op paas zaterdag luidden de kerkklokken, het graf van Jezus was geopend en wij aten dan gebak. Afgezien het verschil in kerkgenootschap herken ik je hele verhaal.

KnutzEls zei

Ja, ook bij ons thuis schoonmaak, nieuwe kleren. En het lentegevoel. Eieren kleuren, wat ik ook met de kinderen gedaan heb. Maar dat overdreven eetfestijn van nu maakt me misselijk. Te veel, te overdadig, te kunstmatig.

Kitty zei

Het gaat inderdaad vooral om lekker eten lijkt het wel. Voor ons is het een moment van weer eens 'compleet' zijn. En ja, dat vieren we ook met lekkers...
Ik heb geen religieuze opvoeding gehad, maar onze kinderen hebben wel op een oecumenische school gezeten. Van vroeger herinner ik me nog de drumband/optocht met palmpasen die in Amsterdam door de straat kwam, met kinderen met palmpaasstokken erachteraan. Die werden op de school van mijn kinderen volgens mij ook nog wel gemaakt. Thuis werden er eieren geschilderd en gezocht.

Nicole zei

Ik (52) kom uit een rood nest. Mijn ouders hadden niets met de kerk. Mijn moeder vooral niet door de nare zusters van haar lagere school.
Met Pasen was het eieren zoeken en inderdaad lekker eten, later gourmetten. Met twee buurmeisjes ging ik, als 10 jarige, mee naar het kinderkerkkoor van de Katholieke kerk. Elke dinsdag avond oefenen (en een dropje toe) en een keer in de maand uitvoering in de familiedienst. Met Paas was dat heel uitbundig en veel zingen (met een flesje chocomel en paasbrood toe). Ik vond het heel leuk. De kerk was ook prachtig aangekleed met Pasen. Dat ik niet gelovig was maakte de (lieve) zuster niets uit. Normaal moest je eraf als je naar de brugklas ging maar ik ben nog een jaartje blijven hangen. Het geloof heeft me niet gewonnen, maar ik ben me wel gaan verdiepen in de diverse geloven. Onze kinderen heb ik daar ook het nodige over meegegeven.
Pasen is voor ons nu vooral een gezellige dag met mijn ouders. We genieten dat we nog met elkaar kunnen zijn. Inmiddels met volwassen zoon en dochter met vriend. We eten lekker, maar dat doen we eigenlijk elke dag.

Simo zei

Ik herken me volledig in dit blog over Pasen. Ik lees een boek over de reis die een jonge journaliste in 2014 door Oekraïne maakte. Werkelijk een eyeopener. Ze spreekt op een plein in Charkov in het oosten van Oekraïne een groep vrouwen bij een standbeeld van Lenin en er ontstaat een gesprek waarin iedereen zich gaat mengen. Onder andere over het westen. Even een citaat: Mijn zoon zegt: in Europa hebben bedrijven het voor het zeggen, dat is kapitalisme, het geld regeert, en zo nog gaat het nog even verder... Tja daar zit wel wat in eerlijk gezegd. (Fleur de Weerd, Het land dat maar niet wil lukken)

pourquoi pas ??? zei

Bij de A.ction was alles al zeker 5 weken gelden al uitverkocht. We hebben werkelijk nergens meer een rem op. Zelf moet ik trouwens heel veel moeite doen om niet van die o zo schattige haasjes en konijntjes te kopen. Gelukkig heb ik mijzelf in bedwang. Ik denk dat onze leeftijdsgroep de beste tijd heeft gehad om op te groeien. Dingen konden nog een feestje zijn zoals die nieuwe kleren en dan zo naar opa en oma toe. Wat eieren zoeken in de tuin. Mam lekker koken. Onze generatie had niet teveel en niet te weinig. En heel belangrijk, we hebben nog herinneringen aan de bijzondere dingen in ons leven. Kom dan maar eens mee als de kinderen van tegenwoordig op 10 jarige leeftijd al 5 keer naar Efteling zijn geweest. Is toch niets bijzonders meer.

Jolande zei

Ik ben "Christelijk" opgevoed en dat heeft voor een heel groot jeugdtrauma gezorgd.
Toen Paul en ik gingen samenwonen heb ik erg veel moeite gedaan om de kerk en alles wat daarbij hoorde achter me te laten.
Toen we kinderen kregen heb ik geprobeerd om er gewoon een gezellig feest van te maken, met onze eigen familie tradities.
We hebben een doos met Paasdecoraties waar we de kamer mee opvrolijken en maken een Paasboom van takken.
We verstopten kleine chocolade eieren in de woonkamer, die de kinderen dan gingen zoeken en daarna een iets uitgebreider ontbijt dan normaal, met o.a. duivenkater.
Dat hebben we opgepikt toen we in de Zaanstreek woonden en nadat we daar weggegaan zijn elk jaar zelf gebakken met Pasen en Kerst.
Als avondeten gourmetten we of eten we kaasfondue.

Het is hier een Katholiek eiland met allemaal gebruiken en rituelen, zoals processies en ik heb geen idee wat ze doen met Pasen.
Op enorme grote chocolade eieren zie je hier nauwelijks Paasversiering; in de winkels zie je af en toe hele bescheiden decoraties in de etalage.
Maar in de supermarkt ligt wel van alles en nog wat om te eten, dus ik denk dat ze dat wel uitgebreid zullen doen.
Als ontbijt gaan wij een of twee van de vele dingen die er te koop zijn proberen, maar dat doe ik dan meer omdat ik nieuwsgierig ben naar wat het is, maar verder zal het Paasweekend een wekend zijn zoals alle anderen.

Floor zei

Ik wil de betekenis van Pasen en Pinksteren nog wel eens door elkaar halen...
Vroeger toen ik kind was kregen we als ontbijt met Pasen een sneetje krentenbrood (bijzonder!) en 2 eieren! Dat was nog veel meer bijzonder, want eieren waren toen erg duur in verhouding, dus 14 eieren op tafel dat koste wel wat.
Kreeg ook het AH blad, en heb me er flink aan geërgerd. Ik noem het een vreetfeest was niks meer met Pasen te maken heeft, net als kerst eigenlijk.
Het gaat alleen nog maar over eten, heel jammer is dat.

Ellen zei

Ik denk dat niet alleen veel kinderen maar ook volwassenen niet weten wat het Paasfeest inhouden.

Ooit zag ik op tv iemand die aan voorbijgangers vroeg wat Kerstmis inhield. Er waren maar bitter weinig mensen die het wisten.

Vroeger toen ik nog in het onderwijs werkte vierde ik kerst met de kleintjes door het kerstverhaal voor te lezen en daarna beschuit met muisjes te eten. Ik had er geen idee van als ouders mij vroegen waarom we beschuit met muisjes aten. Ik begin het steeds meer te begrijpen. Misschien hebben ze er zelf ook iets van geleerd.

Ferrara zei

Het gaat met Pasen net als met Kerst, de christelijke betekenis gaat steeds meer verloren.
Tegenwoordig hebben we The Passion nodig om er nog iets van terug te vinden. Ik ben niet streng kerkelijk opgevoed, maar ken de betekenis nog wel. In protestantse kringen hadden de nieuwe kleren ook te maken met het doen van belijdenis, zo rond je 18e jaar, in de kerk. Maar ook vroeger was er al sprake van andere verschijnselen rond Pasen. Zoals eieren verven, en vooral eieren eten. Geen idee waarom dat was. Een optocht met Palmpasenstokken zoals hierboven beschreven herinner ik me uit mijn jeugd. En in de streek waar ik vandaan kom (Twente-Salland) is het branden van Paasvuren nog altijd traditie, waarschijnlijk overgenomen van de Germanen. Gezien de reacties maak je weer wat los met je blog.

miekequilt zei

Ik ben goed katholiek opgevoed, maar weet echt niet meer wat we met Pasen deden. Het vastentrommeltje van Emile weet ik nu weer, helemaal vergeten. Wij doen er niets aan. Misschien een eitje extra en een plak stol. Lijkt me al heerlijk.

Annemiek zei

Ik herken veel uit de reacties: in het katholieke Brabant begonnen we na carnaval met t askruisje en t vastentrommeltje. Met Pasen eieren zoeken en met je nieuwe kleren naar de kerk, op z’n paasbest inderdaad. Wat mij nog bij staat is, dat je dan echt kleding kreeg in lichte lente kleuren én je ging met blote benen onder je jurk! Brrrrr!,( meisjes droegen toen nauwelijks lange broeken)

Anna Lines zei

Op Goede Vrijdag gingen we met de klas in de middag naar de kerk waar we met de zuster (of juf)de kruisgang maakten. We bekeken alle taferelen die ons uitgelegd werden. Op Zaterdag (misschien een dag te vroeg) deden we ons te goed aan de inhoud van onze vastentrommeltjes. We gingen met Papa de stad in en die kocht voor ons ieder een paasmandje: een kip die op stro zat met meerdere paaseitjes om haar heen. Op Zondag was er dan de plechtige Paasmis en krentenbrood bij het ontbijt

Anoniem zei

Heel jammer dat zoveel mensen in ons land niet meer weten wat Pasen inhoudt. Ben protestants opgevoed en heb al de bijbelverhalen mee gekregen. Waar ik ook nu nog veel aan heb. Want het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Wat kun je dan veel steun aan je geloof hebben. Ik wens je gezegende Paasdagen.

elly zei

Mij boeien toch altijd het meest de verhalen uit de oude tradities en alle toeters en bellen eromheen heb ik weinig mee. Het gekke is dat ik kerstboom en ballen en veel kitch heerlijk vind. Niets heb met de tv passion en Jezus christ superstar geweldig vind evenals Bachs Mattheus passion. Tja een mens is een raar botje 🤣

Hans zei

Ik herken veel in je schrijven, zo heb ik het als kind ook beleeft.
Paas best, zo was het wel.
Dacht dat het dit weekend al Pasen was, vergis ik me een week, stomme folder. Hans