Totaal aantal pageviews

zondag 24 april 2022

Nog eens helm, maar anders

 

Ik ben toevallig een Nederlander en derhalve zowat op de fiets geboren. 
Ik ben nog nooit gevallen met de fiets en ik rijd voorzichtig. Ik vervoerde drie kinderen op mijn fiets en viel niet. En ik vervoerde  ook al eens een kleinkind of wat. 
Heel veel spullen vervoerde ik en er gebeurde niets. 
Ik ben al een paar jaar gewend aan mijn elektrische fiets en ik rijd daar alleen hard op als het kan. 
Niet in de stad en niet waar het druk is. 
Het zit vast niet lekker, zo'n ding. De wind in je haren, dat is lekker. 
Ik kan dat toch zeker zelf wel uitmaken, ben toch niet gek. En ik ga ook zeker niet voor gek rijden. Echt niet!

Maar ja, het aantal dodelijke fietsongelukken neemt toe. In driekwart van de ongelukken zijn de slachtoffers ouder dan zestig. Op een e-bike.  En alle organisaties met deskundigen adviseren een fietshelm. Ik heb een paar hele nare verhalen gehoord over een zeer ongelukkige afloop. Hoofd op de stoeprand...dood.

Dus: ja hoor, het is zover. We kochten twee weken geleden allebei een helm, een fietshelm. Aangeraden door de ANWB en de Consumentengids. 
En ik ben er een tikkeltje chagrijnig van. 
Ik WIL helemaal geen helm. Helemaal niet. 

We hebben hem ook nog niet gebruikt. Maar...
er is geen weg terug. Er is geen fietspad terug bedoel ik. 


Ps: Er stond een mooi artikel in het Parool. Herman Pleij (wie anders), legde even uit hoe het komt dat wij ons altijd massaal verzetten tegen iets wat ons opgelegd wordt. Dat komt door de geschiedenis van onze koopmanssamenleving. We bepalen zelf wel hoe we het doen. En het komt doordat we nooit een krachtig centraal bestuur gewend zijn geweest. 
Nederlanders kwamen ook in opstand tegen de autogordel, bijna vijftig jaar geleden. Men zei toen: ik maak zelf wel uit hoe ik doodga'. 

24 opmerkingen:

izerina zei

Laat weten,hoe het bevalt. Ik ben nog niet zo ver

Sjoerd zei

Heel verstandig...

Mevrouw W. zei

De vrouw van mijn broer is ooit keihard op haar hoofd gevallen toen ze aan het fietsen was. Ze had een schedelbreuk, een hersenbloeding, een hersenkneuzing en een vochtophoping in de hersenen. Ze heeft maanden in het ziekenhuis gelegen en het is nooit meer goed gekomen: het hersenletsel was blijvend. Thuis wonen kon niet meer en zo zit ze al jarenlang in een begeleid wonen project en sinds een paar weken in een psychische kliniek.
Dat is dus één van die verhalen... Toch zou ik ook even aan een fietshelm moeten wennen, ook al weet ik van dichtbij wat de gevolgen van een val kunnen zijn. Wat ik, zeker sinds dat ongeluk, wel doe is op smalle wegen fietsers altijd langzaam passeren en altijd rij ik een heel stuk door de berm. Een mens is zo ontzettend kwetsbaar. Zelf fiets ik ook en ik kan me echt ergeren aan auto's die met een rotgang of heel dicht langs me rijden door de polder. Eén verkeerde beweging en je kan het misschien niet meer navertellen.

Neeltje zei

Zet hem nou maar gewoon op! Ik gebruik inmiddels al 2 jaar een helm. Was wel gevallen, met gewone fiets. Alleen een bovenarmbreuk opgelopen. Maar als ik die klap op mijn hoofd had gemaakt, was het nu een heel ander verhaal. En het went!

Koffie Digitalix zei

Ik wens nog niet aan de fietshelm te denken... maar ooit zal-ie wel komen vermoed ik. Waarschijnlijk zelfs voordat het verplicht is.

Lot zei

Ik rij op een driewielerfiets, dus minder kans op zomaar om te vallen.
Maar een keer reed ik langs een slagboom en daar zat een diep spoor waar achterwiel in raakte en was ook nog dijkje af.
Kwam op paaltje terecht en had gekneusde ribben.

Judy zei

Ik fietste al een hele tijd niet meer. In de binnenstad heb ik hem niet nodig. En zeker geen electrische. Maar ik heb lang geleden een brommer gehad, en maakte de discussie over een helm toen mee. Zelfde argument tegen: de wind door je haren. En als je ergens naar toe moet, moet je altijd die helm met je meesjouwen. Enfin. Het wende. En dat zal met dit ook wel zijn.

Anoniem zei

Ach, ze komen er. Want we fietsen steeds harder op de fiets, oud en jong.
Maar, op de lichte grijze na, waren er niet meer ‘vrolijke’ kleuren van zo helm? Die donkere die je op hebt, lijkt wel een legerhelm 🫢

Kitty zei

Je ziet ze steeds meer, ook voor kinderen. Als wij aan de elektrische fiets gaan zal hij er ook komen en ik hoop stiekem dat Daan en Emma ook een helm krijgen...

Tine de Jong zei

Heb geen e-bike daar ik daar eens keihard mee onderuit bent gegaan en nu heb ik mijn trouwe oude fiets weer al fiets ik nu niet meer zoveel. Maar heb nu als ik wel mijn fietsie pakt ook een helm op want dat geeft mij toch wel wat meer vertrouwen. Ze kijken mij weleens na maar dat intereseert mij niet. Veiligheid staat mij bij wel vooraan.

Ferrara zei

De kleuren die jullie hebben gekozen is helemaal mijn smaak. Als het toch moet dan in elk geval een gedekte kleur. Maar ik zal waarschijnlijk ook zo'n zuur gezicht trekken. Ik denk ook altijd dat ik voorzichtig genoeg ben, maar ja wat doet de andere weggebruiker.

Jolande zei

Ik ben het zo eens met je en ik wil eigenlijk ook helemaal geen helm, maar je kunt nog zo voorzichtig zijn; een ongeluk zit in een klein hoekje.
Een paar jaar geleden ging Paul op zijn normale fiets 'even' iets halen.
Maar een snelbinder, knapte zomaar en schoot tussen zijn spaken.
Hij sloeg over de kop, viel op zijn helm en brak zijn schouder, maar zijn helm was zo beschadigd, dat de chirurg zei dat als hij hem niet op had gehad, hij het waarschijnlijk niet overleefd had.
Ik heb een e-bike dus het is verstandiger om een helm te kopen, maar daar ben ik door corona nog niet aan toegekomen.

Floor zei

Zucht.... ik vind het eigenlijk ook verschrikkelijk zo'n stomme helm.
Of het nou moet of niet, het blijft lelijk en zo uit de verhouding met een fiets.
Met een gewone fiets kan je ook vallen natuurlijk.
Ik rijd met mijn elektrische nooit harder dan 15 km per uur en wordt regelmatig ingehaald door een gewone fiets.
Maar dan kan je natuurlijk ook vallen, vooral als je ouder bent en wat minder stabiel.
Heb zelf nog de meeste moeite met op- en afstappen.
Maar het grootste nadeel lijkt me in de winter. Ik heb altijd een dikke fleece muts op als het ook maar even koud is, dat kan niet onder die helm, dus krijg ik ijskoude oren.
En als ik even naar de supermarkt ga, moet ie dan ook op? Tenslotte kan je met een klein stukje ook vallen :-(
Al met al moet ik er nog even niet aan denken....

Jeanette Renting zei

Dat gezicht van jou, prachtig. Ik snap je wel hoor. Maar zou het zelf ook lastig vinden denk ik, om er eentje aan te schaffen als ik een elektrische fiets had.

KnutzEls zei

Charmant is het niet. En er is altijd een kans te vallen, van de trap, in de douche... maar als jij je er veiliger mee voelt, gewoon doen!! Ik loop wel, al ben ik daar ook wel eens zeer gek mee terecht gekomen. Twee tassen boodschappen, op het parkeerterrein van AH naar mijn autootje. Gestruikeld, voorover gevallen en een blauw oog van weken. Maar mn eieren waren nog wel heel....🍀

sjannesblog.com zei

Herkenbaar hoor. Ik heb jaren geleden al een helm aangeschaft voor een fietstocht door Duitsland. Maar hij hangt vooralsnog hier in de schuur. Ik heb ook al die alarmerende berichten gelezen, dus vrees ik ook, dat de tijd dichterbij komt, dat ik hem van de haak zal gaan nemen.

schrijfselsvanmij zei

In Oostenrijk fietsen (en skiën) we altijd met helm, maar hier nog niet. Iets met haren in de war ….. Tja, Nederlanders hè. Zie ook het dragen/weigeren van mondkapjes en wel/niet vaccineren

miekequilt zei

Je vorige helm verhaal vond ik leuk en interessant. En dat is dit verhaal eigenlijk ook. Waarom zou je geen helm opzetten? Die losse haren in de wind krijg je wel als je wandelt, en dat doen jullie toch ook veel. Gewoon opzetten en lekker fietsen, volgens mij went het wel snel. En als het binnenkort verplicht wordt, heb jij al een goede en een mooie.

Mrs. T. zei

Ik vind het heel verstandig. Ik probeer mijn ouders ook te overtuigen. Tot nu toe zonder succes. En eigenlijk moeten ze het zelf ook willen want anders wordt het sowieso geen succes natuurlijk.

Hans zei

Het is wel even wennen op je e-fiets fietsen.
Ik denk ook na om een helm op te zetten, het is soms best druk en dan is het snelheidsverschil en leeftijd soms best groot.

biebkriebels zei

Tja, ik fiets ook al mijn hele leven op een gewone fiets en rijd niet als een "Speedy Conzales". Een elektrische fiets hoef ik niet en in grote menigtes zoals spitsuren begeef ik me niet, dus ik doe het nog maar zonder helm.

Els04 zei

Karel is ooit aangereden door een vrachtwagen, op het fietspad. Er zat een barst in zijn helm! Zonder helm was hij morsdood geweest zeiden ze in het ziekenhuis...

Mevrouw Niekje zei

Verstandig om wél een helm op te zetten. Ook ik ken een horrorverhaal van een collega die met zijn hoofd op de straat terecht kwam, de revalidatie is nu inmiddels 2 maanden aan de gang, hij mag nog geen bezoek ontvangen en zijn hersens op geen enkele manier belasten. Geen idee of het ooit goed komt. Ik ben 54 en rijd nog op een gewone fiets, maar soms ga ik lekker hard en ik overweeg nu toch ook een helm.... nee, ik overweeg het niet meer, ik ga er een kopen! Dankzij jouw blog!

pieke zei

heel goed! ik mag van mezelf pas een elektrische fiets als ik over de helm-hobbel heen ben. Komt wel. Racefietsen en skiën deed ik vroeger ook zonder helm en dat vind ik nu ook heel onverantwoord.