Totaal aantal pageviews

vrijdag 3 juni 2022

Else Berg

 Het is alweer een tijd geleden dat ik iets schreef over Singer in Laren. Daar waar een fraaie nieuwe vleugel is geopend met dank aan Mevrouw Els Blokker-Verwer die haar collectie kunst, modernen, gaf aan dit museum. Maar ik heb nog niets laten zien van de kunst zelf.


Nou is daar ook bijna geen beginnen aan hoor, want wat moet ik laten zien. Ik vind er echt ontzettend veel mooi. Dit lieve mooi meisje bijvoorbeeld met haar zonnehoed. Van Jo Koster.
Of dit zomerse schilderij van Kees van Dongen


Ik zou makkelijk volgende week weer kunnen gaan. En dan de volgende dag weer. Dan misschien een weekje niet, maar dan daarna weer wel. Makkelijk. Deze twee schilderijen zijn gewoon willekeurig gekozen. En zo zou ik wel bezig kunnen blijven. 

Maar ik heb ook nog een ontdekking gedaan. Dat is een kunstenares die ik eigenlijk nog niet kende. Ze heet  Else Berg. En als je haar naam googelt krijg je te zien dat ze in 1877 werd geboren en dat ze stierf in 1942. In Auschwitz! 


Dit schilderij heet Circus. (1927) Else Berg heeft verteld dat ze zich  als kind aangetrokken voelde tot het circus. Het gezicht met het zwarte haar en de korte boblijn vertoont veel overeenkomst met Berg zelf en wordt gezien als een zelfportret.


Het tweede schilderij heet Circusmeisje en is gemaakt tussen 1930 en 1940. Ik vind ze allebei prachtig en dat terwijl ik niet eens van circus houd. 

Wat een leven heeft die Else Berg gehad. Geboren in Pruisen, verhuisd naar Polen, opleiding in Berlijn. Tenslotte trouwde ze met de eveneens Joodse kunstenaar Mommie Schwarze en samen vestigden ze zich via na een verblijf in Parijs, in Amsterdam. Ze maakten ook nog een poosje deel uit van de Bergense School en woonden toen in Schoorl. 
Allebei weigerden ze een Jodenster te dragen en onder te duiken. In 1942 werden ze opgepakt, naar Westerbork vervoerd en een paar dagen later in Auschwitz vermoord. 

Ik wil nu nog meer van haar werk zien en dat laat ik dan ook hier zien. Denk ik.

11 opmerkingen:

Judy zei

Vooral dat laatste portret... prachtig!

Sjoerd zei

Ik vind dat laatste portret er echt uitspringen.

izerina zei

Mooi en jij hebt nog veel moois in het vooruitzicht

Emie zei

We kijken graag met je mee!

nicole orriens zei

Dat eerste schilderij kan zo op een koektrommel, behalve dat ze nogal bozig kijkt. Maar goed dat is misschien juist wel handig als je anders teveel koekjes eet.

Floor zei

Prachtige schilderijen laat je hier zien.
Kan me voorstellen dat het moeilijk kiezen is welke je op de foto zet.
Dat eerste schilderij met dat schattige meisje heeft mijn hart gestolen.

Ellen zei

Wat een mooie schilderijen. Daar kun je toch van blijven genieten.

Josephine zei

Graag kijk ik met je mee Bettie. Prachtige werken laat je zien,
een groot genot om te bekijken. De laatste is schitterend maar
ook het meisje op de eerste foto spreekt me erg aan.

Miriam zei

Van deze kunstenares had ik echt nog nooit gehoord en nu dus wel. Er blijven treurige en tegelijk bijzondere levensverhalen te vertellen rond de tweede wereldoorlog. Bedankt!

Marthy zei

Zo mooi dat laatste portret. Wat verschrikkelijk was die rot oorlog toch.

Kitty zei

Ik word er altijd een beetje koud van als ik verhalen lees over de tweede wereldoorlog. Het gaat je voorstellingvermogen ver te boven... Het schilderij met het zelfportret vind ik prachtig.