Totaal aantal pageviews

donderdag 23 juni 2022

Fossielen

Een onderdeel van de cursus die we volgden bij de vereniging Oud Hoorn ging over bouw en oa over steen. Ook over natuursteen zoals bijvoorbeeld zandsteen. Of kalksteen. En binnen zo'n groep als kalksteen kan je dan weer een verdeling maken, bijv. Namense steen of  hardsteen. De laatste soort  is de meest gebruikte natuursteen in Nederland en in Hoorn hebben we er veel van. 

Die grijsblauwe hardsteen is superleuk, ik had geen idee. Maar die is gevormd uit kalkslib met daarin skeletjes van slakken en koralen enz. En die zie je als fossielen terug in die steen. 

Op een zonnige zondagochtendcursus moest iedereen een bekertje water vullen. In de fontein op het Kerkplein. 

Die fontein ken ik goed, die is namelijk dichtbij de plek waar ze het lekkerste ijs van de wereld verkopen en ik heb er al een paar keer met een kleinkind op een bankje gezeten met een ijsje. 
En als dat op was, kon er natuurlijk in de fontein gespeeld worden, zo'n uit-en onverwacht weer aan ding. 
Erg leuk. 
Die fontein is er nog niet zo lang en bij mij was het nog niet eens doorgedrongen dat die fontein de contouren volgt van de kerk. Ja nu zie ik het natuurlijk wel

Terug naar dat bekertje water. Als je namelijk een beetje water over die natuursteen gooit, zie je heel duidelijk die fossielen. Met een beetje spuug gaat het ook natuurlijk, als je geen bekertje zou hebben. Maar dat hadden we wel. 



En kijk eens wat een prachtig honingraatkoraalrif we ontdekten. In de map staat dat zoiets in feite een kolonie van millimetergrote neteldiertjes is. Mooi hè. 


En zie je op de foto hierboven dat schelpje?  
De steensoort werd vaak gebruikt voor stoepen en plinten en trappen en je snapt dat ik voortaan daar nooit meer aan voorbij kan gaan zonder even te  hebben gespuugd en gekeken.

Ook hoop ik een keer met de kleinkinderen te gaan speuren. Na het ijsje natuurlijk. Of beter misschien: vóór het ijsje. 

17 opmerkingen:

Judy zei

Wat interessant! Je gaat ineens heel anders kijken naar zo'n stuk steen! Wel een ijsje erbij!

KnutzEls zei

Op zo'n groot stuk is natuurlijk veel te ontdekken. En te bedenken hoe oud die steen is. Veel ijsjes halen, moooi excuus.

izerina zei

Je roept herinneringen op aan de tijd voor de trottoirs. Toen elk huis een eigen stoep had. OOk met allerlei stukjes er in. Maar wat dat was,wist ik als kind niet.

Sjoerd zei

Goh, alweer wat geleerd vandaag, dat wist ik helemaal niet.

Kitty zei

Ja echt leuk die insluitingen. In barnsteen zie je dat ook veel.

Charlie zei

Leuk weetje weer en ik kreeg ook dezelfde herinneringen als Izerina : stoepjes, die altijd geschrobd werden!

Jeanette Renting zei

Zoveel weten maakt het wandelen soms tot een uitdaging merk ik....is dat ook jullie ervaring?? Maar dit weetje is super, en ook een mooie steensoort vind ik.

Marthy zei

Ik wist het toevallig. Je komt hier allerlei steensoorten tegen en ik speur ook altijd naar fossielen als ik aan het wandelen ben. Maar mooi is het!

In de weer zei

Wij hadden ooit natuursteen tegels gekocht voor de kamervloer.
Daar zag je bij sommige ook nog afdrukken van takjes en bladeren en meer in.
Mijn broer zou voor ons de vloer leggen en was op een gegeven moment die tegels aan het sorteren om onder de kast of op een niet zo in het oog springende plek te leggen. Gelukkig zag ik het, want wij vonden dat juist mooi en wilden het zeker niet verstoppen. Zo zie je maar dat smaken verschillen :-)

Iris Flavia zei

Great! Ingo especially would love this.

biebkriebels zei

Wat leuk die fossielen, nooit geweten!

Emie zei

Wij hebben een hardstenen aanrecht. Kwetsbaar in gebruik , ik zou het nooit meer nemen maar fossielen zien we inderdaad dagelijks!

Elizabeth zei

Leuk om te weten, weer wat geleerd!

Josephine zei

Wat een mooi weetje, en je kijkt inderdaad nu geheel anders
naar natuurstenen.Fossielen vind ik fascinerend om te zien.
In Frankrijk ben ik ze weleens tegen gekomen, ook eens een
verzameling van een Fransman bekeken, prachtig!!!

elly zei

Als je dan zoietts weer op kunt merken is dat zo leuk maar besef je meteen dat er zoveel is wat je niet weet en waar je dagelijks aan voorbij loopt

Ferrara zei

Als je het een keer weet ga je ze vaker zien. Leuke gevarieerde cursus.

Jolande zei

Bij geocachen is er een bepaald type cache: Earthcache.
Daar is geen containertje met een logboek, maar wordt vaak de aandacht gevestigd op dit soort dingen waar je dan vragen over moet beantwoorden. Soms kom je dan ook van dit soort interessante dingen tegen.