Totaal aantal pageviews

donderdag 22 september 2022

Kassa

 Een paar weken geleden,  trok deze 'advertentie' van ons aller Hema mijn aandacht:

Ha, ik dacht er even over na en besloot toch maar niet te reageren. 
Maar serieus, ik zou het eigenlijk wel erg leuk vinden. Niet de hele werkweek, maar een middagje, ja hoor dat zou ik echt leuk vinden. 
Ik ben te oud natuurlijk, ze zitten niet op mij te wachten. Het zou een tijd duren voordat ik de kassa's en de codes zou snappen en trouwens ik heb ook geen tijd. 
Ervaring heb ik wel al is die van bijna zestig jaar geleden. 

Ik gok dat ik een jaar of veertien was toen ik werkte bij de Hema in Terneuzen. Op zaterdagmiddag. 
Ik had niet een eigen afdeling, sommigen hadden dat, die 'stonden' dan op de vleeswaren of het gebak. 
Ik niet, ik moest de hele bovenverdieping bestrijken en doen wat er te doen viel. 
Dat was voornamelijk afrekenen. Er waren nog van die kassa's met een ladenbak met vakjes voor het losse geld en achterin lag het papieren geld, onder een klemmetje. 
Je moest een draai aan een hendel geven en dan sprong die la open. Ik kan het geluid dat bij dat openspringen hoorde nog steeds horen. 
We werkten nog in een lichtblauw, nylonachtig schort. Erg zweterig. 
Doodmoe was ik altijd na zo'n middag en dan moest je om zes uur nog langs bij het kantoor om je gevulde loonzakje te halen. Boter bij de vis zeg maar. Maar moe of niet,  het was hartstikke leuk om te doen. 
Met een baas die zeer tevreden was en zei dat ik altijd terug mocht komen.

In dezelfde week stond er een artikeltje in de krant over hoe het misschien wel zal gaan in de toekomst en dat zou me in het geheel niet verbazen. 
Dat alle medewerkers met de klanten kunnen afrekenen op hun mobieltje. En dat dat dus veel sneller gaat en dat niemand dan meer hoeft te wachten. 
Vast en zeker handig, maar leuk? 
Nee hoor, ik weet zeker dat zo'n kassa leuker was.

17 opmerkingen:

Judy zei

Leuke herinnering! Ik zie ze nu ook lopen: de jonge mensen die over zo'n verdieping rondlopen. Ze groeten altijd vriendelijk. En kassa's?... tegenwoordig veel zelfscankassa's.

Sjoerd zei

dat geluid van die kassa's kwam ook bij mij zomaar naar boven. Als je moest afrekenen hoorde bij het openen plieng en bij het sluiten tieng van de kassa.

Kitty zei

En het was niet eens 1 april... ;)

mar zei

Ik zie het jou nog steeds doen hoor, een dag werken bij de Hema.

biebkriebels zei

Ja dat zijn leuke herinneringen en je had tenminste nog contact met mensen. Al dat digitale gedoe......:(

Mevrouw W. zei

Ja, vroeger zat de Hema in de Noordstraat en kon je naar boven. Later zat Bristol daar, maar die is nu ook weg. Of het pand nu in gebruik is, weet ik niet.

Ferrara zei

We worden steeds meer tot techniek op afstand gedwongen. Als het kan kies ik voor de kassa al was het maar om ontslagen tegen te gaan. Nog even en ook die medewerkers zijn wegbezuinigd. Tegenwoordig moet je ook al vaak via een QR-code de menukaart op je telefoon bestuderen. Ik haat het dat je op deze manier gedwongen wordt op je schermpje te kijken. Koester die herinnering uit je jeugd, leuk verhaal.

Els04 zei

Bij ons in de bakkerij werken veel dames van 70+, die graag nog 1 dagje in de week extra veel sociaal contact hebben. Misschien zitten ze dus wel op jou te wachten hoor, Els

izerina zei

En als je dan geen telefoontje hebt,is er nog een gewone kassa?

Marthy zei

Ik ga ook voor het menselijk contact en de Hema heeft over het algemeen heel vriendelijk personeel.

Iris Flavia zei

Here it often doesn´t work on first, second, third.... try for some, yet they give not up trying to pay with their smartphone making the queue longer, driving everybody nuts...
I by now prefer the self-check out.
And I remember back in the day it was only women at the checkouts and they knew all the prices by heart!

Mormorsweb.blogspot.com zei

Dat was toch gezellig werken, nietwaar. Maar inderdaad best lange dagen of veel uren. Leuk om aan terug te denken. Riiiing!

Mevrouw Niekje zei

Bij 'mijn' Hema werken wat dames die niet piep meer zijn. Mij lijkt het trouwens ook leuk om daar te werken, inderdaad een ochtend of middag. Een paar jaar geleden was ik bij een supermarkt in Londen en daar waren een aantal senioren (ik schat 65+) die achter de kassa zaten, dames en heren, en de jongere werknemers werkten in de winkel zelf achter de diverse toonbanken. Goede sfeer en bij de kassa was iedereen heel aardig en maakten mensen een praatje met elkaar.

Josephine zei

Geef mij ook maar de tijden van zo'n heerlijke plieng kassa Bettie,
toen was er toch veel meer sfeer in de winkels.
Leuke herinneringen kwamen er boven door deze deze 'advertentie'!!!

miekequilt zei

Hé, mijn reactie is verdwenen. Nog een keer:
Het lijkt me wel leuk hoor, een middagje in de week bij de Hema werken. Vroeger werkte ik een jaar bij V&D. Heel leuk, maar na dat jaar had ik het wel gezien.

sjannesblog.com zei

Leuke jeugdherinnering! Zou niks voor mij geweest zijn. Ik mocht ooit mijn tante helpen in haar bakkerijwinkel. Het bleef bij één middag. Ik raakte helemaal in paniek van de klanten en geld teruggeven.

KnutzEls zei

Veel gezelliger die kassa. Ik reken ook liever af bij een mens dan bij zo'n compu geval.