Totaal aantal pageviews

vrijdag 14 augustus 2020

Boeken wegdoen. Tip

Er zijn veel boeken in ons huis, kasten vol. Ik ben altijd een lezer geweest en ik hou van boeken. Van échte boeken,  Ik word niet blij van een e-reader. Ik wil voelen, bladeren en ruiken.
Bovendien ben ik wel een soort verzamelaar.
Zo heb ik bijvoorbeeld bijna alles van W. F. Hermans, wie kent hem nog. Maar ook van Anna Enquist en van Arthur Japin.  Tja, een mens heeft zo zijn voorkeuren hè.
Al jaren koop ik geen nieuwe boeken meer, geen romans. Maar nog wel eens ouwetjes op een rommelmarkt en ik krijg ook nog al eens wat. Dus die kasten blijven vol.

Terwijl:  in deze fase van mijn leven wil ik minder, veel minder. Op allerlei gebied, dus ook wat betreft boeken.
Vroeger dacht ik dat ik later al die oude boeken zou herlezen. Vroeger was het trouwens ook niet zo makkelijk om boeken terug te vinden om te herlezen. Je had de bieb en dat was het. Maar nu vind je ieder boek dat je eventueel  mist zo terug. 

Ik ben best goed in het wegdoen van spullen, maar boeken wegdoen, dát is een ander verhaal.
Oke ik zet wel eens wat in het boekenkastje aan de weg. Ik breng wel eens wat naar de kringloop en ik verkoop een enkele keer iets op Marktplaats. Maar het zet nauwelijks zoden aan de dijk.

Deze week maakte ik gebruik van een tip van onze vriend Bert. Hij vertelde mij over de Boekenbalie.
Zij van Boekenbalie kopen tweedehandsboeken van mensen.

Dat gaat als volgt: je meldt je aan en dan scan je de streepjescode van een boek dat je kwijt wilt. Of als er geen streepjescode is, dan typ je het ISBN-nummer.
Meteen, binnen een paar seconden,  krijg je dan te zien of zij  van de boekenbalie belangstelling hebben voor jouw boek  en zo ja wat ze er voor bieden.
Dat zijn geen hoge  prijzen. In het geval van mijn boeken variërend van 0,20 tot 7,70.

Je moet  voor  minimaal voor twintig euro verkopen. De stand wordt automatisch bijgehouden.
Vervolgens doe je de boeken in een doos. Het gewicht wordt ook bijgehouden.  Die doos kun je dan zelf versturen.  Gratis.
Als je voor vijftig euro verkoopt, dan wordt de doos bij je thuis opgehaald, ook gratis.

En zo kwam ik dat ik deze week vijfendertig boeken verkocht.  Het leverde  me 54 euro en 40 cent op.
Dat waren boeken die ik naar alle waarschijnlijkheid niet ga missen.
En bovendien: één kleine Billy helemaal leeg!
Ik kreeg dit bericht

Beste Bettie,
We maken vandaag het bedrag wat je verdiend hebt met je boeken over via de Rabobank naar het door jou opgegeven IBAN nummer. Hoe snel je het bedrag ontvangt is afhankelijk van je bank.

We zouden het leuk vinden als je je vrienden en familie vertelt over de boekenbalie app!

Heb je vragen, neem dan contact op per email of onderstaande telefoonnummer.

Met vriendelijke groeten,
Boekenbalie

SUPERSNEL JE BOEKEN VERKOPEN.
ZONDER GEDOE 
Ik vond het overigens  totaal niet voorspelbaar wat ze wel en niet wilden hebben. Zo wilden ze niets van Hermans, Enquist of Japin. Thrillers wilden ze ook niet.
Kunstboeken wilden ze wel, maar die wilde ik dan weer  niet kwijt.
Maar het duurste boek, dat waar ik 7,70 voor kreeg,  was een boek over Peter Rabbit. Dat had ik zelf op een rommelmarkt gekocht voor 50 cent!

28 opmerkingen:

Judy zei

Gefeliciteerd met je verkoop! Wat leuk!

izerina zei

Goed idee,die verkoop. Bij mij heeft het jaren geduurd,voor alles in één grote boekenkast paste. Nu hanteer ik het principe "nieuw boek er in,oud er uit".En weggeven voelt nog het beste

KnutzEls zei

Bedankt vor de tip. Misschien doe ik het ook wel eens en er zijn wel meer mensen die er wat aan hebben.

Floor zei

Wat grappig die laatste zin. Op dat boek heb je lekker "winst" gemaakt.
Toch is boeken herlezen meestal net zo leuk als nieuwe boeken lezen.
Ik herinner me namelijk na een paar jaar niets meer van dat boek.
Hier is een boekenkast in AH, daar zet ik wel eens wat in, maar meestal haal ik er van alles uit :-)
Maar jij hebt weer fijn een lege kast voor nieuwe boeken!

Emie zei

Mijn aversie tegen een e-reader begint langzaam te verdampen en dat heeft zeker ook te maken met de boekenbulk hier in huis. Toch komen er nog steeds veel echte boeken binnen en elke twee jaar doen we een grote opruimronde. Ik ga jouw tip onthouden.

Iris Flavia zei

I´m the same. I stood in front of each and every book I´d loved to read and thought... will I re-read?
We have a "phone-booth" where you can leave and take books and I ... with a heavy heart... brought many there. (I even took a pic!)
Well, no money, but it´s for students, so...

The other day I took 3 DVDs for free.

I love both systems, yours and ours.

ireneinhetatelier zei

Oh, hoe herkenbaar: volle boekenkast met allerlei schatten en wegdoen is zó moeilijk! Vooral omdat het vooral informatief materiaal is. Bedankt voor je tip en uitleg - toch maar weer eens mee bezig, denk ik.
Spannend, dat je er toch een lekkere winst uit gehaald hebt.

Marlou zei

Ha Bertiebo,

een Boekenbalie... Goed idee!
Maar ja... ik ben ook erg slecht in boeken wegdoen.
Een aantal jaren terug heb ik twee boekenplanken leeg kunnen maken, door weg te doen en te herschikken.
Maar voor je het weet is het weer hommeles.

Ik ga als het wat koeler is weer eens kijken wat ik er aan kan doen. De boekenbalie misschien??

Groetjes!
Marlou

Lot zei

Dank voor de tip. Ik heb ook nog een stapel die ik eigenlijk graag wil verkopen/ O.A. een heel mooi boek ovr het leven van Beatrix Potter

sjannesblog.com zei

A misschien haalt deze tip me over de streep om boeken weg te doen. Ik ga het bekijken!

guusje zei

Wij hebben jarenlang boekenkasten in de kamer gehad. Dat is nu verleden tijd. In de plaats hiervan 1 grote ouderwetse boekenkast (nog van mijn vader) op zolder (is mijn hobby- en "studeer" kamer). Als er een boek (roman) bijkomt, wat toch nog regelmatig gebeurt, dan moet een ander eruit en weg. In de logeerkamer nog een kast met reis-, kook- en wat kinderboeken. Het is te overzien nu. Ik heb geen ereader, hou ik niet van. Ik ben dit jaar 50 jaar het (ouderlijk) huis uit en wat je in een halve eeuw verzamelt is echt niet te geloven.
En vergeet je wederhelft niet. Die kan er ook wat van. Ik ben nu al jaren geen verzamelaarster meer en dat voelt heel prettig. Toch kan ik niet "alles" wegdoen.

Jeanette Renting zei

Dank je wel voor de tip. Boeken wegdoen, het blijft lastig. Maar zo af en toe probeer ik toch een stapeltje naar de kringloop te brengen.

Anita Willems zei

Het voornemen om boeken te herlezen is ook een beetje wensdenken hè.
Er komt telkens zoveel nieuw en interessant op ons pad, dat teruggrijpen naar al gelezen boeken een beetje overbodig voelt.

Firma Fluitekruid zei

Wat een goed idee! Ga ik ook proberen.

Griemmank zei

En nou van je verdiende geld niet nieuwe boeken gaan kopen, he? :-)

miekequilt zei

Wij hebben niet meer zoveel boeken. Slechts één Billy. Koop vrijwel geen nieuwe, maar wel voor mijn iPad (= ereader).
En als ik een boek wegdoe, dan gaat het naar familie of vriendin. Dus gelukkig (her)ken ik jouw probleem niet.

Sjoerd zei

Ik had er nog niet van gehoord, maar dit is een uitstekende tip.

biebkriebels zei

Ik kan er nog geen afstand van nemen, ze horen bij mij en mijn herinneringen....

schrijfselsvanmij zei

Laatst nog een hele doos vol boeken weggegeven

Willy zei

Mooi dat je de boeken op deze manier hebt kunnen verkopen. Met de verhuizing hebben we boeken opgeruimd en nieuwe boekenkasten gekocht. Er komt alleen nog een enkel nieuw kook-,kunst- of kinderboek in. Met een e-reader heb ik ook niets, ik word weer lid van de bieb.

Marleen zei

Goed initiatief. Toen wij beide een e-reader kochten (wij dus wel haha) hebben we veel boeken verkocht via bol.com. Is ook goed bevallen, kan ik je dus aanraden.

Marthy zei

Leuk idee. Ik heb door de verhuizing veel boeken weggedaan. zeven bananendozen stampvol. Ik heb eerst de kringloop gebeld want ik vond het wel heel veel maar ze wilden ze heel graag hebben. Toen we er mee aan kwamen heb ik het nog een keer gevraagd maar echt, ze wilden ze, er is heel veel belangstelling voor, zeiden ze. Nou fijn, als een ander er blij mee is ben ik het ook. En ja, wij zijn blij met onze e-readers. De hoeveelheid boeken die wij lezen is niet mee te slepen als je ruim zes maanden per jaar in het buitenland bent.

Ageeth Mooij zei

Wat goed zeg! Wij hebben recentelijk heel veel weggedaan, dat wil zeggen de kaften in de grijze container en de inhoud in de papiercontainer. Eigenlijk zijn het stofnesten waarvan er een paar herlezen worden. Ik heb begrepen dat de meeste kringloopwinkels overspoeld worden met boeken omdat veel mensen aan het opruimen zijn geslagen.

Mrs. T. zei

Wat een mooi systeem eigenlijk zeg.

lien zei

Ik had er al eens van gehoord, maar bij 1 boek geprobeerd dat redelijk nieuw was en daar kreeg ik 0,40 cent voor dus toch maar niet gedaan! Nu ben ik er blij om, want ik verkoop ze voor het goede doel!

anja zei

W.F. Hermans, ik herinner hem nog hoor, mijn favoriete schrijver toen ik op de middelbare school zat.
Ik had nog nooit gehoord van Boekenbalie. Doet me denken aan De Slegte, daar bracht ik vroeger in Rotterdam mijn oude studieboeken. En kocht daar tweedehands leesboeken. Ik zie op hun site niet staan dat je ook boeken bij ze kunt kopen. Maar ik neem toch aan dat ze ze op een bepaalde site weer verkopen?

Rianne zei

Boeken wegdoen is lastig.Ik gebruik er meestal verhuizingen voor. Nu er geen verhuisplannen meer zijn moest ik echt opruimen. In het begin beoordeelde ik boek voor boek... Na een tijdje ging het sneller en uiteindelijk had ik zoiets van 'hoppa'.
Er staan nog steeds (te) veel boeken in de boekenkast. Zodra ik de hal weer een keer een goede beurt geef ga ik weer ruimen.

Ik vind een e-reader namelijk wel wat hebben...Dus soms is het niet echt opruimen maar vervangen. Zonder niesbuien (want mijn paperback Tolkiens uit de jaren kon ik vanwege de stoffige geur van het papier toch niet meer lezen).

elly zei

Goh goed idee. Daar ga ik eens naar kijken