Totaal aantal pageviews

donderdag 8 juni 2023

Hier heb ik gewerkt + nog iets

 

Een schooljaar lang heb ik in Oostvoorne gewerkt en gewoond. Ik had er best langer willen blijven, maar de burgemeester persoonlijk had mij bij mijn sollicitatie een huisje aangeboden. Na een jaar zou ik dat krijgen. Maar toen ik, na bijna  een jaar,  eens voorzichtig ging informeren,  was er geen sprake van en ik had geen zin om langer 'op kamers' te wonen. Dat werd ruzie met die burgemeester en ik nam meteen ontslag, al maakte ik het schooljaar wel af natuurlijk. Ik was al teruggevraagd op mijn eerste school in Terneuzen en dat vond ik ook fijn. Ik kreeg er een mooie flat bij. 

Kijk, hierboven zie je de school in Oostvoorne. Het mooie dorp op Voorne-Putten. 

De foto maakte ik vorige week. We waren we op weg naar Zeeland en kregen zin in koffie ter hoogte zo'n beetje van Oostvoorne. Dus wilden we daar koffie drinken. Alles dicht! 
Zodoende liepen we maar even langs mijn oude school daar. Aan de buitenkant niks veranderd. En oh wat lag en ligt die school daar prachtig. Ze hebben de naam Mildenburgschool dan ook inmiddels maar veranderd in 'De bosrand'. 

De school was 'in bedrijf', maar ik gluurde toch even door het raam van de voordeur. Ook hier niks veranderd. De huidige directeur kwam even kijken en toen ik vertelde dat ik er had gewerkt werden we binnen gevraagd om even rond te kijken. Zo leuk en wat kwamen er een herinneringen boven.


Die vloer, de tegeltjes aan de wand... bijzonder ook dat ze het zo gelaten  hebben. Alleen die luizentassen, die waren er niet in mijn tijd. 
Het lokaal was mijn lokaal. Ik weet het nog precies. Ook heel veel namen van kinderen schoten me weer te binnen toen de directeur er naar vroeg. Het is inmiddels vijftig jaar geleden. 

Nog een foto: van het kamertje. Het beruchte kamertje. 

Toen hadden we nog geen directeur, maar een hoofd der school. En die was streng voor ons jeugdige leerkrachten. 
We waren met z'n tweeën nieuw dat jaar. Het was mijn tweede jaar als juf en Joke mijn collega beleefde haar eerste jaar. We hebben zo veel lol gehad. 
Enfin in dat kamertje werden we regelmatig op het matje geroepen. 'Júffrouw v. d. Griend', zei het hoofd dan. Júffrouw, met heel veel nadruk.  Of/en Júffrouw F. ...
Dan wisten we het al, dan werden we ernstig onderhouden over het een of ander. Waar we ons trouwens niet al te veel van aan trokken. We stuurden briefjes naar elkaar en lieten die door een kind bezorgen in de klas van de collega, als er weer iets was voorgevallen. 

Maar al met al was het een mooi jaar. We gingen paardrijden, werden lid van een koor, woonden allebei op kamers, gingen naar Rockanje of naar het strand of naar Zuidplein in Rotterdam en ik had een heel makkelijke klas. Ik kwam uit een klas van 45 kinderen, combi klas vier en vijf en hier had ik de derde klas met slechts zo'n vijfentwintig kinderen. Dat scheelde. En de andere collega's waren allemaal ouder en wijzer, maar hartstikke leuk. 

Echt leuk was dit en totaal verrassend! 

PS: Naar aanleiding van een opmerking van Miriam, laat ik nog even het ontwerp van de school zien. Uit 1951, van Leendert de Man. Ik vond en vind hem prachtig!



22 opmerkingen:

roentare zei

The tree is so vibrant with so many lush leaves

Sjoerd zei

Heel leuk dat je even binnen mocht kijken. Dan komen herinneringen vanzelf boven drijven.

izerina zei

Wat aardig,dat je binnen mocht kijken. Inderdaad Oostvoorne was/is een leuk dorp. Ik logeerde er vroeger vaak bij een nichtje.

Judy zei

Wat leuk, dat je binnen mocht! Leuke herinneringen!

Kitty zei

Wat mooi dat jullie even binnen mochten kijken. Dan gaan er allerlei laadjes open he...? :)

Iris Flavia zei

The companies provide where you live?

Awwwww, how nice you were asked inside your school! And that nothing had changed much, but... diaper bags? I hope that is a bad/wrong translation from Deepl?
Sounds like you had a wonderful time there - what did you teach?

sjannesblog.com zei

Sweet memory's zo! Wat nog een mooie school in oude stijl, qua gebouw dan hè. Ik hoop dat het onderwijs meegegaan is met zijn tijd!

Emie zei

Dat tafeltje in die gang voor een kind dat even niet afgeleid kan worden! Leuke herinneringen trouwens aan die tijd.

Marieke zei

Mooie herinneringen.

Bertiebo zei

Iris: Hahaha, indeed bad translation. No, the bags are used to put the jackets in. Against lice.
In those days I could have worked anywhere. And if they really wanted you, they told you, there was a house available. This was in the early seventies. I taught at a primary school

Mormorsweb.blogspot.com zei

Hoe ouder hoe meer herinneringen. Fijn dat je er langs kwam en naar binnen mocht. Luizen tassen, daar heb ik nooit van gehoord 😄

conny's quilts en creaties zei

Ondanks het conflict met de burgemeester heb je er mooie herinneringen. De eerste jaren als juf leer je zo veel, maak je zo intens mee. Leuk dat ze nog veel originele elementen in het gebouw intact hebben gelaten. Fijn dat je binnen mocht kijken. En die boom is gewoon monumentaal.

Miriam zei

Wat leuk dat je nog even kon kijken en fijn dat de school er nog staat én draait. Helaas wordt een nieuwer schoolgebouw na een jaar of 30 afgeschreven (en dus niet opgeknapt, wat mij logisch lijkt).

Josephine zei

Hier krijg ik heimwee van naar mijn eerste jaren als juf. Hoewel mijn eerste klasje 38 leerlingen had en mijn tweede klas zelfs 43 leerlingen. Rotterdam bood mij geen woning aan dus verkaste ik naar Voorne Putten waar de klassen inderdaad een stuk kleiner en rustiger waren. Het leven was sowieso minder hectisch. Mooi eiland!

Bertiebo zei

Miriam, dat is hier niet het geval hoor. De school is van 1951 en nog lang niet afgeschreven. Gelukkig! Ik heb er nog even een foto van het otnwerp bij gezet!

KnutzEls zei

Dat was leuk dat je nog even binnen kon kijken. Scholen waren toen echt mooi, met al die tegels.

miekequilt zei

WT leuk dat binnen kon/ mocht kijken. De drie scholen waar ik werkte zijn afgebroken, dus voor mij geen binnenkijken meer. Je hebt veel juffen onder je lezers. Goed gezelschap!

elly zei

Zo leuk een stukje nostalgie terugzien

Floor zei

Wat mooi die oude foto! Het lijkt paleis Soestdijk wel.
Leuk dat alles nog zo is als vroeger, dat is prachtig om alles zo te laten als het is.
Wat een leuke herinneringen heb je aan dat eerste jaar lesgeven.

Mevrouw Niekje zei

Mijn lagere school in Brielle, de Hans Onversaecht, bestaat niet meer, het gebouwtje is ook weg. Maar het zag er net zo uit als jouw schooltje in Oostvoorne.
Ook ik heb goede herinneringen aan Oostvoorne, we gingen er in het weekend vaak wandelen in de Mildenburg, of langs het strand. Later, toen ik wat ouder was, fietste ik met vriendinnen van Brielle naar Oostvoorne om een ijsje te eten en dan weer terug!

Marthy zei

Ontzettend leuk om even naar binnen te mogen en rond te kunnen kijken.Ja, dan komen er wat herinneringen los.

Ferrara zei

Wat een leuk gebeuren. Mooi gebouw ook. Luizenzakken zag ik voor het eerst toen de kleinkinderen naar school gingen.