Totaal aantal pageviews

dinsdag 13 juni 2023

Trots op Zeeland

We fietsten verder langs de dijk en bij Colijnsplaat was er nóg een monument. Het monument voor de Verdronken Dorpen.


De toren kan van binnenuit verlicht worden en een paar keer per dag zijn er geluidsfragmenten te horen uit die toeters denk ik. Om 14.04 uur verwijst zo'n geluidscompositie naar  een Sint Elizabethsvloed in 1404. 
Die tijd kwam voor ons erg ongelukkig uit , dus we hebben het niet gehoord. 
Als je,  voor het monument,  naar beneden afdaalt richting het water, zie je daar de namen van de verdronken dorpen op de treden.

Het monument (ontwerp Lydia Schouten) is voor 117 dorpen. 
Inmiddels is duidelijk dat er veel meer verdronken dorpen zijn namelijk 200. 
Ik vond het wel een mooi monument, al klopt het dus niet. Ik hoorde dat er in Zeeland veel protest is geweest tegen het monument.

De geschiedenis van die verdronken dorpen interesseert me. 

Voor de foto koos ik Oud Hontenisse. Omdat ik vroeger vaak in het huidige Hontenisse in Zeeuws-Vlaanderen ben geweest. Eigenlijk zonder ook maar iets te weten van het oude verdronken dorp. 

Tja die eeuwige strijd tegen het water. Zeeland is, afgezien van het feit dat ik erg van de provincie hou en het er prachtig vind, toch ook een zeer interessante provincie. Wat een geschiedenis is daar. Wat een strijd. Wat een ontwikkelingen. 
En als ik dan de Zeelandbrug zie, vanaf de dijk bij Colijnsplaat, ja dan ben ik eigenlijk gewoon trots!






15 opmerkingen:

Koffie Digitalix zei

Ik weet dat er verdronken dorpen zijn. Dat het er 200 zijn... onbekend.
Nederland en de strijd met het water. Vraag is of we de wedstrijd gaan winnen.

Judy zei

Ik wist ook niet dat er zo veel verdronken dorpen zijn. Ja, trots, dat kan ik me voorstellen.

izerina zei

Ik ga er eens iets over lezen. Mijn kennis stopt bij de laatste watersnood

Sjoerd zei

Ik hoop voor jullie dat we het water buiten kunnen houden bij een stijgende zeespiegel. Ik zit hier voorlopig nog droog.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Ik was twee-en-een-half jaar met de watersnoodramp in 1953. Ik ken de verhalen en was zelf een kind dat geëvacueerd werd naar mijn grootoders in Brabant.
Mooi verhaal en je kunt (ik ook hoor) trots zijn op die Nederlanders die de strijd tegen het water aangaan.

Iris Flavia zei

200 villages, oh, my. Beautiful monument and great water-pics.

Anoniem zei

Zeeland is prachtig, de kleine dorpjes, de kleinere en grotere steden als Veere en Middelburg. Ging als kind altijd met mijn ouders op vakantie in Zeeland. Het enige nadeel van in Zeeland wonen, zou ik de verbinding per trein met de rest van NL vinden.

Emie zei

Dat hebben andere lezers vast ook: dat we nu ineens met z'n allen naar Zeeland willen. Heel inspirerend weer!

Kitty zei

We zijn een paar jaar geleden in Zeeland geweest op vakantie. Toen ook het watersnoodmuseum bezocht, dat was zeer indrukwekkend. Ik vind het mooi dat de verdronken dorpen herdacht worden, maar snap ook dat er protest kwam omdat niet alle dorpen genoemd werden.

roentare zei

This looks like a tower for flood disaster of some sort. The bridge looks fancy though

berber zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Mevrouw W. zei

Ik wist dat er een aantal verdronken dorpen waren, maar niet dat het er 200 geweest zijn. Tja, de eeuwige strijd tegen het water! Alle dijkjes en inpolderingen, de stormvloeden, de Watersnoodramp, de Deltawerken... Zeeland en het water hebben een rijke geschiedenis.

miekequilt zei

Ik snap wel dat je trots bent op Zeeland, het is er mooi en wat een interessante geschiedenis. Daar ga ik eens naar op zoek.

Jolande zei

Ik kende vroeger iemand die in een Hontenissestraat woonde, dus ik wist wel dat het een Zeeuws dorp was, maar van Oud Honternisse en verdronken dorpen heb ik nog niet eerder gehoord.

Marthy zei

Ik denk dat iedere Nederlander wel een beetje trots is op Zeeland. Wat daar allemaal gedaan is in de strijd tegen het water is ontzagwekkend.