Totaal aantal pageviews

zaterdag 2 december 2023

Caesar

 


In H'Art, zo heet de Hermitage nu, is een tentoonstelling over Julius Caesar. 

Ik dacht er over na en kwam tot de ontdekking dat ik maar een paar dingen weet over die man. Dat hij een leider was, een Romein. Dat hij vermoord werd en verder nog wat uitspraken van hem die heel bekend zijn geworden. Alea jacta est , Veni vidi vici en Et tu Brute
Oh ja en dat hij helemaal geen keizer was, hoewel zijn naam anders doet vermoeden. 

Het museum zoals het nu is, had ik ook nog niet gezien en bovendien is er tijdelijk een dependance van het Amsterdam Museum in gevestigd.

Reden genoeg om eens te gaan kijken. 

Het was een aardig opgezette tentoonstelling, maar je moet echt wel super geinteresseerd zijn in de Romeinse geschiedenis om er ten volle van te genieten. Dat was ik op bepaalde momenten in mijn leven wel, maar nu eigenlijk niet zo zeer. 

 
Die moord,  die was wel indrukwekkend. Er waren voortekenen geweest, maar die werden door Caesar genegeerd. 
Zielig vond ik het ook. Caesar die niets, nou ja weinig, vermoedend de senaat binnen komt en dan neergestoken wordt. Door tweeëntwintig man. En dan nog net uitbrengt: 'Ook jij, Brutus?'. 
Want juist van zijn beschermeling Brutus had hij dat niet verwacht.


Als je geïnteresseerd bent in de Romeinen, dan is deze tentoonstelling wel een aanrader denk ik. 
Zelf had ik meer belangstelling voor de winkel. Vol met van alles over Caesar en de Romeinen, maar vooral ook veel interessante (kinder)boeken. 
Ik heb niks gekocht hoor. Maar die roze kop had ik wel willen hebben om een mooie hangplant in te laten groeien. Helaas, 159 euro, dus dat werd hem niet!


Buiten was het ook weer mooi...

8 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik woon in een dorp met monumenten uit de Romeinse tijd. Dat schept toch wel een binding met de geschiedenis van de Romeinen van toen.

Judy zei

Op de BBC was laatst een docu over Caesar met door acteurs gespeelde stukken erin. The making of a dictator. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem niet helemaal heb uitgekeken.

Kitty zei

Interessant of niet (that is the question???), er is toch weer een mooi blogstukkie uit gekomen :)

Emie zei

Met een Museumkaart wandel je wat makkelijker een tentoonstelling binnen ( en er weer uit) . Mij lijkt het wel interessant maar het gaat me vast niet lukken en dat is ook niet erg.

Iris Flavia zei

Great art. 22 against 1 is really chicken...

sjannesblog.com zei

Een museum om op mijn lijstje e zetten!!

miekequilt zei

Toen de Hermitage net geopend was, ben ik een aantal keren met mijn dochter naar tentoonstellingen geweest. Maar nu al jaren niet meer. Misschien weer iets voor als we weer naar Amsterdam gaan.

Marthy zei

Ja, leuk die kop maar een behoorlijk prijsje.