Totaal aantal pageviews

zaterdag 23 december 2023

Het achtste leven (voor Brilka)

 Tot nu toe sprak ik eigenlijk niemand die 'Het Lied van Ooievaar en Dromedaris' (Anjet Daanje), geen goed boek vond. Integendeel, het boek wordt hoog gewaardeerd, iedereen is vol lof.  Niet alleen mijn vrienden, maar ook de 'officiële' recensies zijn positief.

Daar word ik dan een beetje onzeker van, want ik vond het boek niks. Ik werd er gewoon depressief van en bovendien: ik vond het boek niet echt. Veel te veel 'gecomponeerd'. Maar ja als iedereen daar anders over denkt... dan ga ik heel erg twijfelen.
Enfin, ik heb het boek helemaal doorgeworsteld, moest van mezelf,  maar het kwam niet goed. 
Toen sprak ik Erik, een andere vrijwilliger in Bonck.  Eentje die veel leest en hij en ik waren het eens over dat ooievaarboek. Dat was fijn. 
Nou en Erik raadde mij vervolgens dit boek aan: 


 Een dikke pil is het ook, net als dat andere boek. Meer dan twaalfhonderd  bladzijden. Maar daar houden de overeenkomsten op. 
Want ik heb  van bijna iedere bladzijde genoten. Echt waar. 
Ik begon als luisterboek, vijfenveertig uur luisteren. (Overigens met een fijne voorlees-ster, ga d'r maar aan staan. Ze heet Hymke de Vries)
Op een gegeven moment heb ik toch het boek uit de bieb er bij gehaald, want ik wilde de namen kunnen lezen. Dus ik heb geluisterd en gelezen en ik vond het fantastisch! Wat een boek!!!!!

Het is een epos. Een saga. Het begint rond 1900 en gaat over  verschillende generaties binnen een familie. Het speelt zich  af in een kleine stad in Georgië, waar een chocolatier zijn dochters Stasia en Christine opvoedt en een hele bijzondere chocoladedrank bedenkt. Heel erg lekker, maar ook gevaarlijk. Zo lijkt het af en toe.  
Nou en dan krijg je via die familie de hele geschiedenis van (Oost)Europa, oorlogen, opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie, het IJzeren Gordijn, de Perestrojka. 

Verteld door Nitsa. Zij is de achterkleindochter van Stasia en ze vertelt hun geschiedenis en de geschiedenis aan haar nichtje Brilka, de dochter van haar halfzus. 

Fantastisch, geestig, heftig, verdrietig, rijkdom, armoede,  spannend, ontroerend, ironisch, liefde, geluk, drama en zeer boeiend! Wat een aanrader! 

En wat heel leuk is: Anja van mijn boekenclub wist dat er ook een toneelstuk is. Nu in de theaters. En daar heb ik kaarten voor besteld. In april. Ik moest wel lachen, want ik wil het per se zien, maar de voorstelling begint al om half zeven en duurt tot elf uur. Dus of ik dat ga redden? Het boek was het waard om het te willen proberen. Ik ben zo benieuwd!

15 opmerkingen:

izerina zei

Zo rol je van het ene moois in het andere.Ik ken het ook,iets waar iedereen weg van is,na 10 blz dichtslaan

Anoniem zei

Dank je wel voor deze tip. Even gegoogled, ik denk dat ik ook naar het toneelstuk ga.
Zonder eerst het boek te lezen, want weet uit ervaring dat dan of het een of het ander kan tegenvallen.

Sjoerd zei

Leuk dat je door de kritiek op het ene boek in het andere verzeild bent geraakt.

Judy zei

Mooi hoe dat zo op je pad kwam, het verhaal in boek en toneelstuk.

ella zei

Ik heb het als e-boek geleend bij de bieb, ik ben heel benieuwd. Groetjes Ella.

sjannesblog.com zei

Fijn om zo'n mooi boek te treffen en je helemaal in te verliezen.

Emie zei

Beide boeken vond ik fantastisch maar 'Het lied' is inderdaad wel werken en worstelen als lezer. Ik ben reuze benieuwd naar hoe je het toneelstuk vindt.

miekequilt zei

Hemeltjelief, een heel dik boek uitlezen terwijl je het niks vond. Maar je weet nu in ieder geval dat het echt niet jouw smaak is. Hopelijk bevalt het tweede boek beter. Ik ga er eens voor kijken in de bieb.

Ferrara zei

Zo herkenbaar. Ik zeg het tegenwoordig als een bestseller me niet is bevallen en dan blijkt al snel dat je niet de enige bent. Ik had het met Hotel Europa. Ik kreeg het niet uit. Jouw eerlijkheid heeft je toch maar een mooi boek opgeleverd. Dank voor de tip.

Iris Flavia zei

I put books down if they don´t "speak" to me. We are individuals and that is no offense to the writer, I think.
But nice you got the same opinion, too!
I admit, I still have no device for audible...

The next one sounds extremely interesting!!! I hope you make it to and do enjoy the play.

P.S. Your wonderful card arrived, thank you sooo much!
Post tomorrow, cause it´s Christmas!

In de weer zei

Hoe leuk is dat Bettie, mooie samenloop van omstandigheden.

Miriam zei

"Het lied van ooievaar en dromedaris" kreeg ik niet uit. Na 100 bladzijdes heb ik er de brui aan gegeven. Het zit in de familie, want mijn broer nam het mee op vakantie en vond het ook niet om door te komen. Hij hield het nog wat verder vol, dat wel. We houden trouwens beiden van lezen. Ik vond het een deprimerende sfeer uitstralen. Dat zal zeker ook de bedoeling zijn, maar het leverde mij geen leesplezier op.
Bedankt voor de andere boekentip!

Anoniem zei

De ander boeken van deze schrijfster zijn ook prachtig.
Marja

Kitty zei

We zijn gelukkig niet allemaal hetzelfde, maar ik kan me voorstellen dat je er onzeker van wordt als in eerste instantie iedereen om je heen het boek geweldig vindt en jij niet. Gelukkig was daar de collega van Bonck, met een goede tip.

Marthy zei

In december 2017 schreef ik al over Het achtste leven, prachtig boek. Aan Het Lied ben ik op aanraden van een goed vriendin die heel veel leest niet begonnen.