Totaal aantal pageviews

vrijdag 8 december 2023

Foar de Swietbek

In de Coronatijd gingen we de elf Friese steden af om de fonteinen te bezoeken. En zo kwamen we ook in Franeker. We zagen de fontein, we genoten van Franeker,  maar verder was alles toen natuurlijk gesloten. Het Martenahuis, het Planetarium...
We namen ons voor om in betere tijden terug te gaan. En die tijden waren nu aangebroken. 

Het was herfstvakantie en omdat het Planetarium kort geleden een nieuwe status kreeg, die van  UNESCO Werelderfgoed, was het hartstikke druk en hadden we pas een tijdslot om 14.30. 
Geen enkel probleem. We gingen ook voor Franeker. Het Planetarium hadden we tenslotte lang geleden al gezien. 

Dus we waren al vroeg in Franeker en gingen eerst maar eens even rond wandelen en daarna lekker koffie drinken. Altijd in Friesland verheug ik me op Oranjekoek bij de koffie en/of de Friese Dumkes.  


We gingen naar binnen in de Brasserie naast het Planetarium. Een mooi, beetje Art Deco-achtig interieur in deze zaak. 
Een pand waar de buren van Eise Eisinga vroeger woonden. Er heeft ook een koffiebranderij gezeten en dat mooie tegeltableau herinnert dan ook aan de handel in koffie en thee. 

Het was inmiddels lunchtijd en er stonden zoveel lekkere dingen op de kaart, dus koffie met oranjekoek werd het niet.  

Mijn man nam een Broadsje Sûn. Dat zag er prima uit en was ook heerlijk. Maar ja een broodje gezond kun je zelf ook makkelijk maken,  dus ik wil dan iets origineels, het liefst iets Fries. 
Nou, Foar de Swietbek (die term hou ik er voortaan in), stonden er Wentelteefjes op de kaart. Wentelteefjes van Sûkerbôle. Ja, dan is er natuurlijk geen twijfel meer mogelijk. Die werden het. En lekker dat ze waren. 


En omdat ik bepaald niet zorgeloos was op die dag, dronk ik een kopje Zorgeloosthee . We lazen de Leeuwarder Courant uit en toen was het tijd voor het Werelderfgoed. 

Ik ben vastbesloten zelf eens wentelteefjes van suikerbrood te maken. Tot nu toe had ik geen suikerbrood in huis. Maar het gáát gebeuren al kan je het (ongestraft) niet te vaak doen. 

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Heb deze week suikerbrood, in de aanbieding, bij een grote supermarkt gekocht. Kwam als beste uit de test en is erg lekker.

izerina zei

Zo lekker,suikerbrood. Vroeger kon je het hier ook kopen

Judy zei

Swietbek... geweldig woord! En die wentelteefjes lijken me heerlijk (voor één keer).

Sjoerd zei

sûkerbôle stond bij ons thuis ieder weekend op tafel. Maar wat wil je met een volledige Friese achterban...

Anoniem zei

"Lekker beppe sûkerbôle" ik ga ze ook eens maken als wentelteefjes! Dankjewel.

Emie zei

Ik maak wel eens wentelteefjes als er panetone ( Italiaans suikerbrood) overblijft!

nicole orriens zei

Ik ben onder de indruk van die Zorgeloosthee. Geweldig : )

ireneinhetatelier zei

Je kunt suikerbrood (sûkerbôle) heel goed bewaren in de vriezer. Ik neem altijd een grote mee als ik naar familie in Noord-Holland ga. Heerlijk bij de koffie, lunch en zoals hier als wentelteefjes. k zie het ook altijd liggen bij de Jumbo vestiging bij ons, dus het zal landelijk verkrijgbaar zijn. Binnen de familie hebben vastgesteld, dat onze echte bakker de lekkerste heeft. Ik ga binnenkort die van de supermarkt uitproberen, is vast ook heerlijk.
Die Zorgeloosthee lijkt me ook een aanrader!

roentare zei

Love art deco interior of the store

Mormorsweb.blogspot.com zei

Swietbek, haha. Zou het goedgekeurd worden op Wordfeud?? ;-)

Anoniem zei

Die zou ik ook gekozen hebben, misschien wel na een broodje gezond. 😆

Ferrara zei

Ah, wentelteefjes. Terug naar mijn jeugd. Van suikerbrood heb ik ze nooit gegeten.
Eise Eisinga,fascinerende man. Zijn vrouw heeft vast veel van hem gehouden. Ik vond het heel byzonder om te zien. Was toen nog geen erfgoed en dus minder druk.

Marthy zei

Foar de Swietbek, geweldige naam. Ik weet zeker dat ik er ook voor gekozen had. Ik krijg meteen heimwee naar vroeger toen mijn oudste zus in de keuken wentelteefjes stond te bakken voor haar broers en zusjes.

miekequilt zei

Ik had net een bezoekje aan het Planetarium in mijn agenda gezet, dus leuk om er hier over te lezen. Als we gaan gaan we zeker aan de wentelteefjes, lijkt me heerlijk.

In de weer zei

Ach, soms moet dat kunnen !