Totaal aantal pageviews

vrijdag 25 augustus 2017

Claudia en David (van Rose Franken)

Altijd als ik me niet zo goed voel of heel moe ben of anderszins niet zo oké, grijp ik terug op bepaalde boeken. Lievelingsboeken zou je kunnen zeggen.
Dat zijn vaak kinderboeken. Maar er zijn ook boeken voor volwassenen die ik steeds herlees.
In ieder geval boeken die niet al te ingewikkeld zijn en die meestal goed aflopen. Boeken die me niet vervelen en waarmee ik lekker in slaap val . Als ik ze dan weer gelezen heb, kan het gerust een paar jaar duren voor ik ze weer lees, maar ze kómen terug.
Zo'n boek is bijvoorbeeld Claudia van Rose Franken (1895-1988) . Het is eigenlijk een serie van acht boeken en op dit moment herlees ik ze alle acht.

Het is een vrij bekende serie, uitgegeven in veel verschillende landen, maar zo Amerikaans als wat.
Rose Franken schreef het eerste deel in 1939.
Claudia is dan 18 en net getrouwd met David Naughton, die ergens in de twintig is. Hij is een jonge architect, hij doet het goed en zij had eigenlijk aan het toneel gewild, maar ja daar kwam David voorbij en het kwam er niet meer van.
Ze krijgen een zoontje, Bobby, gaan op het platteland wonen in een oude boerderij, krijgen hulp van Bertha en Fritz en Claudia's moeder sterft.
Dat is deel 1.
Ze verhuizen weer terug naar New York, hebben een hekel aan de elitaire kringen in die dagen, krijgen nog een zoontje, Bobby krijgt een ongeluk, David moet overseas in de oorlog, er valt weinig te architecten, David wordt ziek.
Kortom, ze hebben te maken met voor- en tegenspoed.
Maar uiteindelijk zijn ze samen heel erg sterk en gelukkig.
En dat dus acht delen lang. 

Ik weet het, het klinkt tamelijk belachelijk.
Maar de boeken zijn goed geschreven, je zou totaal niet zeggen dat ze al zo oud zijn.
Er zit humor in, vooral in de manier waarop Claudia en David met elkaar omgaan en wars zijn van wat de omgeving vindt en doet. En bovenal: ze houden van elkaar en van hun kinderen.

Ik zit nu in deel 2. Claudia is dan met David in California voor zijn werk. Ze  is gewend om tamelijk zuinig te leven, maar David moet wel wat netwerken en dus heeft Claudia nieuwe kleren nodig. Ze is een groentje en gaat naar een kledingzaak die haar wordt aangeraden door een rijke kennis. Daar vindt ze een rose jurk voor slechts 7,95 en hoewel ze de jurk niet eens zo geweldig vindt, koopt ze hem toch. Ze oogst alom bewondering, tot iemand zegt dat iederéén die jurk wel had gewild, maar dat niemand het zich kon permitteren. Dan blijkt de jurk niet 7,95 maar 795 te kosten.
Dat is dan een grappig stukje, maar er zijn ook heel ontroerende momenten. 


Tja, de Claudiaserie, ik vind het troost/oppep/relaxboeken. Heerlijk.
En ik ben Rose Franken zeer erkentelijk.


Hebben jullie ook zo'n boek dat terugkomt, telkens weer?

13 opmerkingen:

Lot zei

Ik ken de serie wel toen ik nog lid van de bieb was en heb er een paar gelezen, verder weet ik er niks meer van.

Mijn favoriete herleesboeken zijn van Hans Martin een schrijver uit de 50-60er jaren, ik heb al zijn boeken verzameld in de loop de jaren en herlees ze regelmatig.
En James A Michener is de 2e serie. Romans die vaak eeuwen beslaan. Hij ging ook jaar wonen als hij ergens over ging schrijven om research te doen.

Sjoerd zei

Haha, ik ben verzot op Arendsoog een Witte Veder, urenlang leesplezier en dat loopt ook altijd goed af.

Jolande zei

Ik heb het eerste deel van deze serie ook ooit eens gelezen.
Grappig dat je het over het herlezen van boeken hebt, ik herlees een keer in de paar jaar de boeken van Kuki Gallmann en ben net van de week weer begonnen in haar eerste boek "Ik droomde van Afrika".

Marlou zei

Hoi Bertiebo,

Claudia... nee, nooit van gehoord, maar ik ga er eens naar zoeken.
Zoals jij het beschrijft krijg ik er zin in. Geen intellectueel gedoe, maar heerlijk ontspannen... dat wil ik!

Mijn favoriete schrijver is Lisa Alther.
Ik heb "Kinflicks" al drie keer gelezen.
Vertaald: "Dikker dan water"
De derde keer hebben Henry en ik het "gescheurleesd". We waren aan de Pennineway aan het lopen in Engeland en hadden 1 boek bij ons. Om de beurt lazen we twee bladzijden aan elkaar voor en scheurden het gelezen blad er uit. Aan het eind van de 463 kilometer was het boek uit en de bladzijden op. Pracht boek!

Groetjes en alvast een prettig weekend van Marlou

.

KnutzEls zei

Heel herkenbaar, boeken die keer op keer leest.deze ken ik niet, een kijken of,de bieb ze heeft.

Els04 zei

Anna Gavalda, samen ben je minder alleen. Daar is ook een film van...
Beterschap met je gevoel, liefs Els

memvan7 zei

Jaaa herkenbaar. Dot stukje "Claudia " is het enige stukje dat ik echt goed onthouden heb (en dat door die jurk te kopen juist zorgt voor opdrachten voor haar man; iemand die zo'n dure jurk voor zijn vrouw kan kopen moet wel een goede architect zijn)
Zelf herlees ik een paar meisjes boeken (Van Sanne van Havelte en Diet Kramer bv.) maar dom genoeg heb ik die bij de laatste verhuizing toch maar weggedaan. Nu blijft alleen het boek Deed jij dat Agniet? over (van Joh. Veeken-Bakker denk ik)

memvan7 zei

En van Hans Martin heb ik maar 1 deel ooit gelezen en vaak herlezen (het kortste eind) en helaas weggedaan.

anneke broos zei

mijn ,,troostboeken,,zijn de boeken van Marianne Frederiksson.
ik ga zeker jouw aangegeven boeken ook lezen.
Duik maar lekker weg...Wie leest is nooit alleen.
Zomergroet,Anneke*

Vlimbouter zei

De Claudia-reeks ken ik niet. Maar ik herken wel het gevoel. Soms heb ik ook zin in één van mijn oude 'meisjesboeken'. Dat geeft zo'n troostend en veilig gevoel.

Aline zei

De boeken over Claudia van Rose Franken ziin ook mijn ultieme troostboeken. Ze al eindeloos vaak herlezen, vooral het deel waarin Bobby doodgaat. Altijd tranen met tuiten..
Probeer ze al jaren als ebooks ergens te krijgen.

Rita zei

Ooohh, “Deed jij dat Agniet”. Ik weet alleen nog dat ik dat boek gelezen heb, maar niet meer hoe het ging. Ik haal dus de inhoud van verschillende boeken uit mijn jeugd (ben van 1955) door elkaar maar deze titel herinner ik me wél nog zo goed, alleen weet ik niet meer waar het over gaat. :( kan je me een klein eindje op weg helpen? Hartelijke groet, Rita

Bertiebo zei


Dag Rita, ik ken dat boek niet. Het was een reactie van mem van 7, zie haar reactie hierboven. Misschien kun je het haar vragen. Groet van Bertie(bo)