Totaal aantal pageviews

zondag 27 augustus 2017

West-Friesland, een recept en Janny

'En je hebt ook nog een mooie rit door het westfriese landschap gehad :-)' zo reageerde Marjan gisteren.
Ze reageerde op het feit dat we (vanuit Hoorn) naar Opperdoes reden om Opperdoezers te kopen. En gelijk had ze.
Ik was al in geen tijden meer in deze omgeving geweest, maar we hebben nog een extra rondje gereden, zo mooi is de omgeving hier in de buurt van Medemblik.

Zomaar ineens een prachtig kerktorentje en een oorlogsmonument. En dan dat raadhuis. Het is geen raadhuis meer, want Midwoud is al lang geen zelfstandige gemeente meer. Maar mooi is het zeker. We hebben ons voorgenomen om weer eens te gaan fietsen hier, want echt:  West-
Friesland is prachtig!



Nog even over de Opperdoezers. Iemand vroeg om het recept. Dat was uiterst simpel.

Je kookt de schoongeborstelde aardappeltjes in de schil, gewoon zoals je aardappels kookt.
Ondertussen smelt je (gezouten) roomboter. Daar voeg je peterselie, dille, dragon en bieslook aan toe en een beetje citroensap. En dan serveer je de aardappels met een grote scheut van dit mengsel.
Wij aten er warmgerookte zalm bij.

Ik houd niet erg van dille dus die liet ik achterwege. En dragon had ik niet. Verder heb ik een schijfje citroen er apart bij geserveerd en dus niet door de boter gedaan.
Wij hebben de schil van de aardappeltjes aan tafel verwijderd, dat gaat heel makkelijk. Maar je zou hem net zo goed kunnen eten.

En dan nog dit:  in het foldertje las ik over de lepeltechniek. Ha, daar moest ik om lachen, de lepeltechniek.
Die houdt in dat je een lepel onder je bord legt, het opschepgedeelte bovenaan. Daardoor komt je bord dan een beetje schuin te staan en loopt de boterjus naar beneden. Maar niet van je bord af. Zo kan je dan heel goed je aardappeltje in de boter dopen.
Ik heb het geprobeerd en het werkte uitstekend, haha!

Tenslotte:
1. Ik ben nu,  geloof ik,  over mijn aardappeltrauma heen. ( Toen ik twaalf was en mijn moeder in het ziekenhuis lag, ging mijn vader koken. Hij kookte aardappelen, maar kletsnat, ik denk dat hij ze gewoon niet afgoot, of misschien een klein beetje. Ik vond het zo verschrikkelijk vies, maar ik moest het eten. Geen flauwekul. Ik heb altijd een hekel aan gekookte aardappelen gehouden.  Daar ben ik nu overheen).
2. Die foto van Janny van der Heijden vind ik zo irritant. Wie staat er nou zo met zo'n schaal tegen zich aangeklemd,  in zo'n jasje? Ik vind Janny leuk en ze verdient een betere foto!

8 opmerkingen:

miekequilt zei

Lijkt me een heerlijk recept. Ik denk dat Janny zich wel prettig voelt, anders laat je toch niet zo'n foto in de krant zetten.

Marjan zei

Hihi dat jasje van Janny was me niet opgevallen.
Oh die lepel onder het bord; wat een handige tip!
De Opperdoezer Ronde? Die eten wij mét schil :-)
Groetjes weer

Kitty zei

Ah, fijn, ik had het recept gemist en er nog niet aan gedacht om het op te zoeken. Nu staat het in mijn receptenmapje, dankjewel!
Wij leggen bij natte groenten, zoals witlof bijvoorbeeld, een onderzettertje aan een kant onder ons bord. :)
Ik heb er nooit zo bij stilgestaan maar Janny verdient zeker een leukere foto.

Anoniem zei

Gelukkig maar dat die smakelijke Opperdoezertjes je over jou tegenzin heen hebben geholpen

Sjoerd zei

Aha, nu het recept erbij. Ik behandel ze meestal als gewone aardappelen, maar zal dit ook eens proberen. Wel een fijne tip met die lepel. Ook handig met spinazie waar het water uit blijft lopen...

Onliemie zei

:-)) Je opmerking over die foto! Maar helemaal waar hoor. Ik sta in ieder geval zo niet in mijn keuken. Grappig die lepeltechniek! Moet ik onthouden. En dankjewel voor het receptje. Klinkt heel erg lekker. Zelfs met de dille, want dat vinden wij hier overheerlijk.Zo zie je maar : ieder zijn meug.

Anoniem zei

Zeker hier gekocht?
http://www.opperdoezerrondetoko.nl/

Prachtige omgeving, ook Oostwoud, Twisk
en Hauwert.

Groeten
Cornelia

Het lieve leven... zei

hahaha...vooral om jouw laatste zinnen moet ik erg lachen maar je hebt gelijk! Net als op de site van vrouw en overgang frisse, goedlachende, keurig gemake upte vrouwen staan bij het onderwerp 'overgangsklachten'. Terwijl een oververhit gezicht meer herkennning zou geven ;) Liefs Petra