Totaal aantal pageviews

dinsdag 1 augustus 2017

Geen fluitenkruid

'Kijk', zei ik tegen mijn man, 'Kijk het fluitenkruid is weer aan het bloeien, tweede leg, ik bedoel tweede bloei'.
Mijn man keek.
'Dat is helemaal geen fluitenkruid', zei hij.
En hij had gelijk.
Maar wat het dan wel was, wisten we allebei niet.
Tot vorige week. Toen kwam er een nieuwe Bloomonbos. Daar zit dan altijd een kaartje bij met wat bijzonderheden over één van de bloemen in het boeket.


Over deze bloem dit keer,  de Ammi Visnaga. En dit is de begeleidende tekst:

Ken je die witte schermbloemen die vaak langs de weg staan? Dat is heus niet allemaal fluitenkruid. Kan ook Ammi Visnaga zijn oftewel tandenstokerskruid. Een veelzijdig type. Als sinds de oudheid wordt er thee van gemaakt tegen nierstenen en allerlei soorten van kramp. En met de steeltjes onder die leuke witte bloemen kun je dus je tanden stoken. Moet je ze wel eerst even laten drogen. 


Ga ik toch een keer doen, die steeltjes laten drogen.
Gewoon om iets te doen dat de mensen in de oudheid ook al deden.
Thee zetten van één bloem doe ik niet. En het wandelgebied waar ik deze bloemen zag, wordt zeer veelvuldig door honden bezocht én gebruikt, dus ik ga ze daar niet plukken.
Hoewel... ik heb redelijk vaak kramp in mijn voet, dus...

10 opmerkingen:

Alet Venhuizen zei

Dat wist ik ook niet. En ze zijn niet alleen mooi maar kunnen dus ook nog handig zijn. Je zou het voor de aardigheid eens proberen.

Griemmank zei

Leuke bloemen zijn het, ik kende de naam niet. Als je vaak last hebt van spierkramp moet je echt meer water drinken. Zegt mijn Pilatesjuf. ;-)

Mammalien zei

Ah, ik dacht ook, fluitekruid! Heb er herbaria vol mee geplakt :-)

pourquoi pas ??? zei

Wat grappig ik dacht gisteren precies hetzelfde. Weer wat geleerd.

Sjoerd zei

Goh, zo leer je nog eens wat...

klaproos zei

wilde peen toch :-) wordt zo'n mooi vogelnestje, ze zijn prachtig, tegen kramp neem ik magnesium werkt als een tierelier, sinds ik dat neem geen krampen meer gehad.. Bertie,
leuk dat je m'n blog bezocht,
dank je wel

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Ik neem magnesium tegen de spierkramp. Vaak drink ik ook te weinig en dan is het ook prijs... Ik vind fluitenkruid wel mooi om te zien, maar ik durf niet zomaar planten gebruiken.

Bertiebo zei

Ja, veel water drinken doe ik altijd al. Ik drink bijna uitsluitend water. En magnesium neem ik ook. Het is al veel beter geworden. Niet van het water dus, maar wel van magnesium.

Marthy Berends zei

Wat mooi die plant. Ga eens opletten of ik het hier ook zie.

Ageeth Mooij zei

Ze staan hier op een vaasje, prachtig. Ze wordt ook fijn akkerscherm genoemd volgens mij. Of heb ik nu de wilde peen (Daucus carota)? Soms zie ik het niet hoor!