Totaal aantal pageviews

zondag 8 december 2019

Anna Lines en William Morris

Al een paar keer, als ik weer iets over London aan het vertellen was, reageerde Anna, Anna Lines. Zij gaf me een paar tips.
Leuk vind ik dat.
Anna schreef Nederlands en vertelde in haar reactie dat ze al vijftig jaar in London woont.
Ja, ik mag dan vaak in London geweest zijn, maar zij is natuurlijk een echte kenner, dus ik noteerde  haar tips in dank.
De laatste keer tipte Anna het Sir John Soane's museum.
Daar waren we lang geleden al eens geweest, maar echt lang geleden. Dus we wilden beslist nog eens gaan.
Helaas, bleek je van tevoren te moeten reserveren en in de week dat wij er waren was het 'sold out'.
Volgende keer zal ik op tijd boeken.

De andere tip was The William Morris Gallery.
'Je neemt de Victoria Line en dan is het de laatste halte', schreef Anna. Dus dat deden we.  Laatste halte: Walthamstow Central

En wat was het een goede tip!
We zagen werk van William Morris al vaker, in Victoria & Albert, maar ik wist niet dat er een museum aan hem en zijn werk was gewijd.
William Morris (1834-1896)  was ontwerper, schrijver en politiek activist (socialist) en die drie rollen werden in het museum belicht. 
Spekkie voor mijn bekkie. Ik houd heel erg van zijn bloemen.

Het hele museum was leuk. Interessant om te kijken naar het leven van zo'n getalenteerde man.
Grappig was,  dat we een dag eerder de kathedraal in St Albans bekeken, waarbij de gids vertelde dat William Morris zich heftig heeft verzet tegen de restauraties die daar plaats vonden. Hij vond dat het oorspronkelijke gebouw verpest werd. Zo vielen die dingen samen, voor ons, want ook daarover was een en ander te zien in het museum

Toegepaste kunst, de Arts & Craftsbeweging, dat was William Morris.
Hij wilde geen massaproduktie, kunst moest nuttig zijn én mooi.
En ook nog in dienst van de samenleving.
Hoe dan ook, zijn werk wordt nog steeds gemaakt. Stoffen, behang... het is er allemaal nog. Niet te betalen hoor, dat behang. Maar prachtig.
In de museumwinkel heb ik me heel erg moeten beheersen en dat deed ik.
Ik kocht er een cadeautje voor iemand anders en een klein toilettasje voor mezelf.
Tot slot een citaat van Morris in Walthamstow. Op de muur

Ik denk trouwens dat Morris zich zou omdraaien in zijn graf als hij Walthamstow nu zou kunnen zien.
In mijn ogen een wijk in verval. Niet mooi meer, zeker niet mooi. Zoals veel wijken in London. Het lijkt of de armoe toe slaat, of er niets meer aan gedaan wordt. Tja...

Anna ontzettend bedankt voor je tips. Ik hoop dat je dit leest en als dat zo is en je hebt nog meer tips: kom maar op!

16 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik denk dat tips van insiders altijd zeer waardevol zijn. Ik sta wel eens in een stad en vraag me dan af waar ik naar toe moet. Zeker als je er niet echt bekend bent.

miekequilt zei

In quiltland een geliefde ontwerper want zijn stoffen zijn prachtig.

Judy zei

Ben een groot fan van Arts and Crafts en van William Morris!

sjannesblog.com zei

Dat zijn de pareltjes, die je niet ontdekt via de toeristische informatie. Geweldig zo'n tipgeefster!

Jolande zei

Wat leuk dat Anna je die tips stuurde, oh en in London wonen, daar kun je toch alleen maar jaloers op zijn ;-)
Wat Sjoerd zegt is wel waar, tips van insiders zijn vaak erg goed en buiten de toeristische dingen die iedereen bezoekt, wij zoeken altijd caches, die zijn gelegd door locals en hebben ons ook al op de meest aparte plekken gebracht waar je anders nooit zou komen.

Happy Earl Grey zei

Dat zijn prachtige dessins, ik ken ze van lang geleden, maar nog altijd schitterend. Mooi citaat!

Nietzomaarzooo zei

De leukste tips krijg je van mensen die al jaren wonen in een stad/gebied en ook nog interesse hebben in kunst en cultuur. Dan kom je op bijzondere en interessante plekken. Prachtig dat behang.

biebkriebels zei

Leuk die tips van een kenner, dat John Soane's museum zijn we ook een paar jaar geleden geweest. Heel bijzonder maar je kan je kont er niet keren, snap wel dat je nu moet reserveren!

Marthy zei

Die dessins zijn prachtig, ooit heb ik hier wel eens stoffen van gezien.

Marleen zei

Tips van een kenner zijn natuurlijk de beste! De bloemendessins zijn inderdaad prachtig om te zien.

Rianne zei

Zijn motieven zijn prachtig...

Floor zei

Ben helemaal weg van de stoffen van William Morris. Zo mooi zijn ze! Ben met een quiltje bezig met zijn stoffen in het blauw. Maar eigenlijk zou ik al zijn stoffen wel willen kopen.
Kan me voorstellen dat je genoten hebt in dat museum.
Ja, iemand die daar al lang woont kent natuurlijk elk stukje van de stad. Leuk dat ze jullie tips heeft gegeven.

In de weer zei

Die bloemen, zijn dat stoffen ? Prachtig !!!

Mirjam Kakelbont zei

Tips van plaatselijke bewoners brengen je een stuk dichter bij de dingen die jouw belangstelling hebben. Wat een bijzonder verhaal weer met prachtige stoffen.

Anna Lines zei

https://www.nationaltrust.org.uk/standen-house-and-garden Ik ben blij dat het huis van William Morris zo in de smaak is gevallen. Wil je nog meer van zijn werk bewonderen?
Druk dan op bovenstaande link. Standen House is bekleed, gehangen en gestoffeerd in z\ijn ontwerpen. Het huis valt onder het beheer van de National Trust (zoals zo veel schitterende huizen, kastelen, landschappen in dit land). Neem de trein naar East Grinstead vanaf Victoria
en neem dan een bus of taxi. Er zijn meerdere National Trust bezienswaardigheden die niet ver van Londen zijn (hoewel ze sneller te bereiken zijn met een auto). Hier nog wat meer tips: Cabinet War Rooms (die liggen onder Whitehall). Reservatie aanbevolen, fascinerend en minstens 3 uur nodig. Het "Ragged School Museum"). Geschiedenis over onderwijs voor arme kinderen: ragged-in vodden gekleed). Was er eens als hulp begeleidster voor de klas van mijn toen 7-jarige dochter. Ik heb nog meer tips, hoor! Nu iets over mij. Ik ben Brabants van afkomst. Ik ben moeder van 4 volwassen kinderen en oma van 4 kleinkinderen. In 2017 ben ik plotseling en onverwacht de weduwe geworden van een allerliefste Brit. Hij was mijn trouwe gezel en leermeester. Ik ben blij dat ik in Londen woon in een fijn oud huis, maar de keerzijde is dat ik nog maar zelden in Nederland kom. Ik zie op jouw blog (en die van anderen) dingen die ik wel nooit zal zien. Zonder eigen stekje en zonder mijn gezel heb ik in Nederland nog weinig te zoeken.

Bertiebo zei

Anna, zou he mij je adres willen sturen? Ik stuur je graag een bedankkaart: bettievdgriend@hotmail.com