Totaal aantal pageviews

zondag 17 maart 2024

Lenteuitje

Met onze dochter doe ik met enige regelmaat een dagje Haarlem. Met onze zoons eigenlijk niet. 
Het is leuk om met een kind iets aparts te ondernemen. 
Dus hebben onze jongste zoon en ik een wijn/spijswandeling gedaan, daar heb ik al over geschreven. 

Onze oudste zoon kwam maar niet tot een keuze en vooral niet tot een dag waarop hij zou kunnen. 

Hij deed gedurende de afgelopen twee jaar de opleiding deed tot onderwijzer. 
Dat was werken voor de klas, wat heel heftig kan zijn. Dat was zelf ook leren en presentaties en de hele rataplan. En dan nog een gezin. Het was dus moeilijk om een dag of zelfs maar een avond vrij te hebben. Maar het is gelukt. Bart is nu meester Bart en wij zijn hartstikke trots. 

Hoe dan ook,  zo kwam er eindelijk tijd voor een uitje. Op de eerste mooie lentedag. 

Omdat we allebei per trein naar Amsterdam kwamen,  maar uit verschillende richtingen,  was Grand Cafe Restaurant 1e Klas, op het Centraal Station dus, een voor de hand liggende keus om de avond te beginnen. Daarna liepen we door de stad naar het Concertgebouw. 
Bart had een concert uitgezocht dat hij daar graag wilde horen. Dat had ik nou helemaal niet verwacht. 

We hadden echt geweldige plaatsen. 
Voor wie het concertgebouw niet kent: er is daar van boven naar beneden, een trap. De trap waarop de ster van de avond of de dirigent naar het podium afdaalt. En aan weerskanten van die trap zijn ook plaatsen. Achter het orkest. 

Vlak achter het orkest. Zo dat je de dirigent, Daniel Harding, in zijn gezicht zag en het publiek in de zaal ook. Daar zaten wij, net achter de koperblazers. 
Zo dichtbij dat we de muziek mee konden lezen.  (Als we net zo goed zouden zijn geweest als die koperblazers natuurlijk). 


Zo dichtbij dat we de spanning op sommige gezichten zagen. Ik keek bijna met ingehouden adem toe hoe die musici keihard werken, precies weten,  in die ingewikkelde stukken, wanneer ze hun instrument klaar moeten hebben. 
We zagen de gezichtsuitdrukkingen en de bewegende handen van de dirigent. Zo mooi om te zien. 
We genoten van de slagwerkers die soms niet veel te doen hebben maar wel alert moeten zijn. 
We zagen twee musici die aan een stuk door in beweging waren. Niet alleen hun handen, hun hele lijf en hoofd, alles bewoog. 


En twee anderen uit dezelfde groep die het juist heel rustig deden. We zagen hoe de wisselingen in tempo en vooral in sterkte aangegeven werden en uitgevoerd. 
Hoe zo'n groot orkest heel stil kan zijn. 
We keken... én we luisterden.

Waarnaar dan? 
De avond begon met een muziekstuk dat ik erg mooi vond, maar niet kende. Alfven heette het.
Daarna kwam er een vleugel op het podium en speelde Alexandre Kantorov het 4e pianoconcert van Beethoven. Met het orkest.   Je ziet hem op deze foto staan tussen de dirigent en de eerste violiste.


En na de pauze werd Also sprach Zarathustra uitgevoerd. Dat kende ik alleen omdat de muziek gebruikt is in de film A space Odyssey. Spectaculair vond ik het.
Mocht je het even willen horen, een stukje: 

   

Ik vond het geweldig en heel eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht. Het was de keus van Bart en dat vond ik prima natuurlijk, maar dat het mij zo zou boeien... 
Ik moet dus gewoon vertrouwen op de muzikale smaak van mijn zoon. Zoveel is duidelijk. 

Als ik nog eens naar het concertgebouw ga, wil ik alleen nog maar daar zitten. 


Foto's maken vond ik lastig. Het voelde niet goed om daar uitgebreid te gaan zitten fotograferen. Dus het is niet best,  maar je krijgt wel een beeld.

15 opmerkingen:

izerina zei

Oh wat leuk,zoiets samen doen

Judy zei

Wat een leuke plek, zo vlakbij het orkest, heel bijzonder! En dan samen met je zoon, helemaal geweldig!

Sjoerd zei

dat stukje Strauss hakt er inderdaad wel in, zo veel beter dan de modernere uitvoeringen. Zoiets lijkt me ook enig om te doen.

In de weer zei

Samen met je zoon naar een concert, hoe leuk is dat, nou buitengewoon leuk dus.

Emie zei

Je hebt de sfeer van een concert prachtig beschreven en ook hoe fantastisch dat is om samen met je knappe zoon te doen!

miekequilt zei

Gefeliciteerd met zo'n knappe zoon. Hij heeft inderdaad een pittige tijd achter de rug maar hij is geslaagd. Fijn om er zo'n gemotiveerde leerkracht bij te hebben. Hij koos een leuk uitje voor jullie uit. Wat een geweldige avond moet dat geweest zijn.

Kitty zei

Wat een opgave voor Bart (en zijn gezin), wat goed dat hij geslaagd is! En wat een mooi uitje.

Ik had kippenvel bij de muziek. Ik kende het omdat het volgens mij wel in een of andere reclame gebruikt is (tja...). Ik zocht het even op, in de reclame van Silan wasverzachter en blijkbaar ook in een Pampers reclame. https://www.adformatie.nl/campagnes/muziek-uit-de-reclame

Marieke zei

Juf en meester naar een meesterlijk concert.

Ferrara zei

Knappe prestatie van je zoon. In de voetsporen van zijn moeder. Wat een mooie avond. En dan ook nog eens een pianoconcert van Beethoven in het concertgebouw, waarmee ik niet wil zeggen dat de rest van het programma niet deugde hoor, maar ik ben nou eenmaal een liefhebber van Beethoven.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Aan het concertgebouw van Amsterdam heb ik mijn liefde voor classieke muziek overgehouden. Ik had een oom en tante die mij meenamen als jong meisje...ik genoot en genoot van alles en ben hen altijd daarvoor dankbaar gebleven. Mijn moeder was zwaarhorend en daardoor werd er niet veel naar muziek geluisterd bij ons thuis. Dank je wel tante Joke!

Charlie zei

Wat geweldig zo’n avond met je zoon in het Concertgebouw op zulke mooi plaatsen! Een heel bijzondere ervaring. En hij gaat alsnog in de voetsporen van zijn moeder treden, dat is ook mooi. Hopelijk zal het hem ook goed bevallen!

Marthy zei

Wat geweldig om zoiets samen met je zoon te doen en leuk dat je er zo van genoten hebt.

Alet Venhuizen zei

Wat ontzettend leuk (en verrassend dus) om dit samen te doen!!!

Mae Travels zei

Your musical evening sounds fabulous. We often hear recorded music from the Concertgebow on the radio, and it’s magnificent. I once managed to attend a concert there and it is a remarkable place.
best, mae at maefood.blogspot.com

Mrs. T. zei

Wat bijzonder om op die plek te zitten. Nooit geweten dat dat ook kon.