Totaal aantal pageviews

dinsdag 7 juli 2020

Zuiderzee heet nou IJsselmeer...

Een regel uit de Zuiderzeeballade. En toen ik in Hoorn ging wonen, ging ik dus wonen in een stadje aan het IJsselmeer. Dácht ik.



Dat heb ik ook jarenlang volgehouden. Maar ja eigenlijk heet het gedeelte van het meer waar Hoorn ligt al lang geen IJsselmeer meer. Markermeer is de naam.
Sinds 1976 is dat al zo, toen de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad werd aangelegd.
Ten noorden van die dijk heet het nog IJsselmeer. En aan de zuidkant gaat het Markermeer dan ook nog eens over in het IJmeer. Zodat je van noord naar zuid hebt: Waddenzee, IJsselmeer, Markermeer en IJmeer.
Ik woon dus in een stad aan het Markermeer.


En voor onze veiligheid zijn er om dit gebied natuurlijk dijken. Markermeerdijken.


En aan die dijken, wordt gewerkt, heel hard.  De torens op de foto, dat zijn torens in het centrum van Hoorn. Je ziet op deze foto niet hoe druk men bezig is, maar dat komt doordat het pas 06.15 was.
Hoe dan ook, superinteressant vind ik. En waarschijnlijk ook hard nodig.
Al zijn de meningen daarover verdeeld. 'Ze vernaggelen die hele oude Zuiderzeedijk en waarom', hoorde ik laatst toen we er aan het fietsen waren iemand zeggen. Ik heb er geen mening over hoor trouwens.
Behalve dat ik vind dat veiligheid voorop gaat.



21 opmerkingen:

Emie zei

Altijd indrukwekkend, de strijd tegen het water.

Mevrouw W. zei

Het is jammer voor de mooie dijken, maar uiteindelijk zullen de nieuwe opgehoogde dijken ook weer wennen. De waterspiegel stijgt nou eenmaal en daar moet toch rekening mee gehouden worden, als we onze voeten droog willen houden.

izerina zei

Veiligheid voorop. En misschien verandering van eigen gedrag bij de mensheid

miekequilt zei

Ik vind dit zo'n mooie ballade. Fijn om weer naar te luisteren. En die dijken zijn nodig. Wij wonen hier in Almere heel diep onder zeeniveau dus ik ben blij met dijken.

Sjoerd zei

Een heel mooi stukje muziek op de achtergrond. En die dijken, daar kun je hele discussies over voeren. Ik voor mij zijn we met te veel mensen in Nederland voor dit kleine stukje aarde. Daar moeten we eens naar gaan kijken. Wereldwijd gezien dan.

sjannesblog.com zei

Even staat daar aan die dijk alles op zijn kop, maar dat is nou eenmaal noodzakelijk. Sfeervolle foto trouwens zo 's morgens vroeg.

Onliemie zei

Jullie zijn toch wel heel vroeg op pad. Merk ik ook aan hoe vroeg jouw blogpost verschijnt. Veiligheid voor alles! Zo is dat. En de Nederlanders zijn heel knap in het maken van de dijken. Dus dat komt wel goed.

Willy zei

Zulke veranderingen in het landschap zijn meestal niet leuk, maar veiligheid is het belangrijkste.

Judy zei

Mooi, zulke foto's zo vroeg! Veiligheid voorop, vind ik ook.

nicole orriens zei

Wat een mooie en bijzondere plek om te wonen lijkt me dat!

Ximaar zei

Tussen Hoorn en het Markermeer ligt nog de/het Hoornse Hop. ;-)

Iris Flavia zei

Some memories of our Waddenzee, walking barefoot, being "afraid" of stepping on a worm or such! Looong ago as in 40+ years ago...
Yes, safety first!

Jeanette Renting zei

Wat de ene lelijk vindt, vindt een ander prachtig. En dat is maar goed ook, anders wordt het wel eentonig. Over het algemeen wennen veranderingen snel, en raak je gewend aan het aanzicht. Al die bouw-werkzaamheden zijn indrukwekkend om te zien. Wij reden afgelopen zondag nog over de dijk Lelystad-Enkhuizen.

Bertiebo zei

Het Hoornse Hop is een deel van het Markermeer

Nietzomaarzooo zei

Dat is precies waarmee wij naam hebben gemaakt. Watermanagement. Al eeuwen lang. En nog steeds. Ik woon in een meer. Drooggemalen. Was ooit ook een woest water.

schrijfsels zei

Jullie wonen laag, ik woon hoog :-)

Ferrara zei

Ach zo'n opmerking komt waarschijnlijk voort uit sentiment. Oud en vertrouwd, hoewel je aan dat laatste dus mag twijfelen anders zouden ze de boel niet ophogen. Het blijft een knap staaltje werk. Zo vroeg de benen strekken is dat in mij ogen ook.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Even lekker genieten van een oud Hollands liedje.
Holland waterland. Dan denk ik aan Marsmans "Denkend aan Holland".
Wij hebben ook water - maar toch "ander" water.
De luchten hangen namelijk laag in Holland ;-)

Marleen zei

Veiligheid zal echt de reden zijn voor die werkzaamheden. Daar moeten we blij mee zijn lijkt me.

mirjam kakelbont zei

Ik heb er verschillende keren gefietst (rondje IJsselmeer) en dacht iedere keer aan dat liedje. En aan Marsman: Denkend aan Holland met vooral de laatste regels:
...en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.
Lieve groet.

Marthy zei

Ja, toen wij het Zuiderzeepad liepen kwamen er langs, IJsselmeer, Markermeer en IJmeer. Je leert veel over je land als je die lange afstandspaden loopt.