Totaal aantal pageviews

zondag 30 april 2023

De laatste keer

 


Nou je ziet het, het was nog donker toen ik aankwam op de vrijmarkt. Ik was er om vijf uur om kwartier te maken. Op de fiets met een groot zeil en alvast wat spullen. 
Mijn man kwam een kwartiertje later. Ik had hem gebeld, gezegd waar ik zat en hij bracht alle grote kratten met de auto én zoals je ziet zijn behangtafel.

De hele week was er in het centrum al zowat geen plekje meer te vinden, alles al ver van tevoren afgezet: Bezet.
(Dat ergert me nogal. Hoezo, sinds wanneer kan je een plek reserveren? Ik heb dan echt de neiging om toch te gaan zitten op zo'n 'bezette' plek, maar dat zou natuurlijk onverstandig zijn). 

Hier,  op deze plek was nog ruimte zat, dat kun je wel zien. Een uurtje later was ook hier alles vol.  Ik zat er vorige keer ook. Het is een soort parkje recht voor het station en mensen die met de trein komen, lopen er ook door. 
Ik had erg veel spullen deze keer. Ik verkocht niet alleen voor mezelf, maar ook voor iemand anders die dat zelf niet meer kan. 
Die spullen stonden in ons huis en dat is nu bijna allemaal weg. Heerlijk. 

Veel mensen vroegen bezorgd of het niet erg koud was. Maar nee, ik had twee truien aan en een jas en daaronder nog een thermo hardloopshirt van mijn man. En toen de zon kwam was het heerlijk. 
En druk dat het was... echt ongekend. 
Ik heb dan ook superveel verkocht. Bijna voor 250 euro. Ik vraag heel lage prijsjes en dat werkt goed hoor. 

De meeste mensen zijn hartstikke tevreden en als ik ze aardig vind doe ik er nog wat af of ik geef iets extra. Maar krenten, van die hebberige types krijgen niet hun zin. 
Zo had ik een shirt, van een goed merk en ongedragen. Gekocht in de coronatijd per post en ik kwam er later achter dat het echt niet stond. Voor dat shirt vroeg ik drie euro. 'Mag het voor een euro',  vroeg een vrouw. Ik zei,  nadat ik had uitgelegd hoe het zat met dat shirt,  dat ik drie euro echt een koopje vond. 'Verkoop het dan maar lekker aan iemand anders', zei ze op een zure toon. 
Ze is nog twee keer terug geweest vroeg weer of het dan nu voor een euro mocht. 
De derde keer was het shirt weg. Ik ben een kreng, maar dan heb ik lol.


En verder was het een mooie dag. Ga maar na, een hele dag op een supergroot terras, kijkend naar alle mensen die langs komen. Praten met bekenden en onbekenden. 

Een heel leuk gesprek had ik met een oud-leerling. Dat was een buitengewoon lastig portret. Ik herkende hem niet, had hem sinds zijn twaalfde nooit meer gezien,  maar hij mij wel.
Hij vertelde dat het eerst heel erg fout was gegaan met hem nadat hij van school was. Maar dat het nu goed gaat, heel goed zelfs. Zijn moeder, die ik vaak sprak in die tijd,  was er ook bij en die bevestigde het. 
Leuke vent geworden, getrouwd en een paar leuke kinderen. 
'Die ene daar', straalde zijn moeder over haar kleinkind, 'dat is precies haar vader, dus dat gaat nog wat worden. Maar het komt goed hoor'. 

Om vier uur haalde mijn man, die er trouwens een groot deel van de dag bij was en die mensen aantrekt door wat te roepen, de overgebleven spullen weer op en plofte ik doodmoe op de bank en daar ben ik niet meer van af gekomen tot ik naar bed ging. Vroeg naar bed ging. 

Het was een mooie dag, ik heb er zeer van genoten. Maar dit was de laatste keer. Ik heb niet veel spullen meer die ik zou willen verkopen, het is mooi geweest. Volgend jaar weer lekker zelf een rondje doen. 

23 opmerkingen:

Mevrouw W. zei

Op een rommelmarkt staan vond ik ook altijd gezellig. Al die bekende en onbekende mensen die langslopen en een praatje maken en de vaak gemoedelijke sfeer.
Je hebt ook nog eens goede zaken gedaan, dat is ook leuk.

izerina zei

Je hebt goed verkocht en het was gelukkig droog

Sjoerd zei

Whow, dan heb je inderdaad een goede dag gehad. Die vrouw had mooi pech, ik zou ook zo handelen en het desnoods onverkocht weer mee terug nemen.

KnutzEls zei

Goed verkocht. 3 euro en dan nog afdingen, wat een krent.

Judy zei

Superleuk dat je dat hebt gedaan! En dan zo'n oudleerling ontmoeten, prachtig!

Emie zei

Wat een feest! Goed gedaan zeg. En die
oudleerling is toch wel de kroon op je werk!

conny's quilts en creaties zei

Wat een leuke dag had je!

miekequilt zei

Één keer afdingen kan ik begrijpen. Maar drie keer?! Mooi dat je het shirt ook echt kon verkopen. Je had een mooie winst en dat je 's avonds moe was, begrijp ik. Maar je bent mooi weer van veel spullen af.
Fijne zondag!

sjannesblog.com zei

Om zo de hele dag mensen te kunnen kijken lijkt me wel wat, maar dat verkopen is niks voor mij. Maar jij bent van je goed af en hebt (de meeste) mensen blij gemaakt.

Kitty zei

Petje af hoor, ik zou het niet volhouden, zo'n hele dag op de markt staan.

Bertiebo zei

Ik had wel een stoel hoor Kitty.

Ferrara zei

Succesvolle dag. Gewoon de prijzen laag houden, dat helpt om van je spullen af te komen.

Floor zei

Wat leuk dat je zo goed verkocht hebt en zo van je spulletjes af bent.
Vroeger struinde ik ook op de Vrijmarkt hier in Utrecht, maar dat lukt al heel lang niet meer.
Misschien maar goed, want ik ben geneigd om van alles te kopen.
Die zeurpiet die dat shirt voor 1 euro wilde hebben.... heel goed dat het later weg was.
Mensen willen altijd lager bieden, hoe goedkoop het ook al is.

Jolande zei

Ik ben een echt avond/nachtmens dus ik vind het hartstikke knap dat je er al zo vroeg was.
groot gelijk van die drie euro, ik zou ook zo 'gemeen' zijn :-)
Fijn dat je zo'n goede dag hebt gehad, dat is dan een mooie afsluiting van al je jaren vrijmarkt.

Miriam zei

Echt een sport om op de vrijmarkt te staan (dat vind ik in ieder geval): heel leuk, maar er is wel veel uithoudingsvermogen voor nodig én vroeg opstaan. Een rondje over de vrijmarkt is veel meer een uitje, ook al koop je niks. Dit jaar was ik trouwens in Londen en heb ik geen moment aan Koningsdag gedacht, ook al ben ik een liefhebber van de Utrechtse vrijmarkt.

Marthy zei

Zo krengerig kan ik ook zijn, heel herkenbaar. Keigoed dat je zoveel verkocht hebt en je weer meer ruimte hebt in huis.

Bertiebo zei

Hahaha, Miriam. Dát snap ik!!!!!

Bertiebo zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Josephine zei

Je hebt een super geslaagd dagje gehad Bettie, mooie opbrengst en die
krenten moeten maar gewoon doorlopen. Zou precies hetzelfde gedaan hebben.
Het zag er uit als een uitstekende plek daar. Maar zo vroeg....pff dan draai
ik me nog een keertje om, haha.

Sami zei

It seems you had fun at the flea market. I wouldn't back down on that price of the shirt either...some people want everything for nothing!

Tine de Jong zei

Vroeger stonden mijn man en ik graag op vrij en rommelmarkten. Ik ben dit jaar nergens geweest maar ik kan me voorstellen dat je het reuze gezellig vond. Altijd is het leuk om dan te zien dat je ook een artikel kan verkopen en na afloop en mooie opbrengst hebt.

Elizabeth zei

Oh, wat was je er vroeg! Echt top dat je dit nog gedaan hebt en ja...het is erg gezellig altijd. Mensen zijn uit op koopjes en dan gaat je handel wel.
De bijzondere ontmoetingen maken zo'n dagje ook waardevol!

Els04 zei

Mooie traditie!